Gyurcsány továbbra is támogatja Karácsony főpolgármesteri jelölését

2019 május 27., hétfő 10:25
261
Középen Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, és felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetõje 2019. május 26-án Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott az EP-választás egyik legnagyobb meglepetését okozó Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Gyurcsány Ferenc. A DK több mint 16 százalékot szerzett a vasárnapi választáson, négy képviselőt küldhet Brüsszelbe, simán a legerősebb ellenzéki pártként jött ki a választásból. 

Adta magát a kérdés, hogyan áll hozzá az önkormányzati választáshoz, miután a Karácsony Gergelyt támogató MSZP-P szövetség, és a Puzsér Róbertet favorizáló LMP egyaránt összeomlott, miközben korábban több budapesti kerületben illetve vidéki városban is megállapodás született már a leendő közös ellenzéki jelöltekről. 

Gyurcsány az MTI tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy nem akarja felrúgni az eddig megkötött egyezségeket, és azokhoz lehetőség szerint a pártoknak tartaniuk kell magukat. 

A választás fontos tanulságának nevezte, hogy „átfogó együttműködéssel szinte az összes budapesti kerületet és sok vidéki várost ki lehet szabadítani a Fidesz karmaiból”. Szerinte a nyugodt ellenzéki felkészülés vezet sikerre, és ez fontosabb, mint az, hogy bármelyik párt egy-vagy két hellyel többet szerezzen egy önkormányzatban.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségével kapcsolatban azt mondta, hogy a zuglói polgármester a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd áll, amelyek erről írásos megállapodást is kötöttek:

„Nincs ok arra, hogy bármelyikük is elbizonytalanodjon Karácsony Gergely támogatásában.”


Gyurcsány bátor döntésnek nevezte, hogy Dobrev Klárát tették meg listavezetőnek, és a szinte tökéletes, hiba nélkül kivitelezett kampányt, és a sikeres mozgósítást nevezte meg a váratlanul erős eredmény másik okaként. 

Orbán Viktorral kapcsolatban azt mondta, indifferens, hogy hány mandátumot szerzett itthon a Fidesz, mert közben Európában elszigetelődött, hiába akarta megváltoztatni az európai politikát, nem lesz része a kontinenst a következő években kormányzó koalíciónak, és ezzel politikailag előbb-utóbb eljelentéktelenedik: „csökkenni fog Orbán Viktor érdekérvényesítő képessége, nehezebben tudja majd képviselni az ország érdekeit.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt