Jobbágyként sarcolta meg az előfizetőit a UPC, de a Kúria közbelépett

A Kúria jóváhagyta a a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még 2017-ben hozott határozatát, amiben jogszerűtlen összegek követelésével vádolták meg a kábelszolgáltatót és emiatt 20 millió forintra büntették. 

A sztori lényege az, hogy amikor egy ügyfele felmondott egy határozott idejű szerződést, a UPC nemcsak a szerződés ideje alatt általa igénybe vett kedvezményeket fizettette vele vissza egy összegben. (Ez teljesen törvényes gyakorlat lenne.) Hanem olyan kedvezmények egy részét is, amiket az ügyfél a korábbi, már lejárt szerződései alatt kapott. Így a jogszerűnél sokkal nagyobbra hízott a kötbér összege.

Azzal is jogsértést követett el a szolgáltató, hogy a jogszabályokban rögzítettnél magasabb összegben számította a kedvezményeket, amikor egy előfizető egyszerre több szolgáltatást vett igénybe. Ugyanis ilyenkor a UPC nem az akciós határozatlan idejű szolgáltatás árából, hanem a szolgáltatás listaárából számította a kedvezmény mértékét.

A jogszerűtlen gyakorlatot a UPC beleírta az Általános Szerződési Feltételeibe is, de azok ettől nem váltak legálissá.

"A UPC a szabálytalan gyakorlatával sok százezer előfizetőt veszélyeztetett, a konkrét érdeksérelmet szenvedett előfizetők száma pedig több száz főre tehető. A jogsértés a hírközlési szolgáltatások piacára is számottevő hatást gyakorolt, hiszen a szolgáltató jogszerűtlen piaci eszközökkel kötött magához előfizetőket"

- írta közelményében az NMHH.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.