Jobbágyként sarcolta meg az előfizetőit a UPC, de a Kúria közbelépett

gazdaság
2019 május 27., 10:26

A Kúria jóváhagyta a a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még 2017-ben hozott határozatát, amiben jogszerűtlen összegek követelésével vádolták meg a kábelszolgáltatót és emiatt 20 millió forintra büntették. 

A sztori lényege az, hogy amikor egy ügyfele felmondott egy határozott idejű szerződést, a UPC nemcsak a szerződés ideje alatt általa igénybe vett kedvezményeket fizettette vele vissza egy összegben. (Ez teljesen törvényes gyakorlat lenne.) Hanem olyan kedvezmények egy részét is, amiket az ügyfél a korábbi, már lejárt szerződései alatt kapott. Így a jogszerűnél sokkal nagyobbra hízott a kötbér összege.

Azzal is jogsértést követett el a szolgáltató, hogy a jogszabályokban rögzítettnél magasabb összegben számította a kedvezményeket, amikor egy előfizető egyszerre több szolgáltatást vett igénybe. Ugyanis ilyenkor a UPC nem az akciós határozatlan idejű szolgáltatás árából, hanem a szolgáltatás listaárából számította a kedvezmény mértékét.

A jogszerűtlen gyakorlatot a UPC beleírta az Általános Szerződési Feltételeibe is, de azok ettől nem váltak legálissá.

"A UPC a szabálytalan gyakorlatával sok százezer előfizetőt veszélyeztetett, a konkrét érdeksérelmet szenvedett előfizetők száma pedig több száz főre tehető. A jogsértés a hírközlési szolgáltatások piacára is számottevő hatást gyakorolt, hiszen a szolgáltató jogszerűtlen piaci eszközökkel kötött magához előfizetőket"

- írta közelményében az NMHH.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.