Nagyon úgy néz ki, hogy Netanjahu nem tud kormányt alakítani, újabb választás jöhet Izraelben

külföld
2019 május 27., 15:21
Benjamin Netanyahu az április 10-i választás után
photo_camera Benjamin Netanjahu az április 10-i választás után Fotó: OLIVER WEIKEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Hétfőn Avigdor Lieberman volt védelmi miniszter kijelentette, hogy pártja, a Jiszrael Beitenu nem hajlandó kormányralépni Benjamin Netanjahuval és a vele közösen kormányzó ultraortodox pártokkal.

Lieberman, aki 2012-ben kezdte meg a közös kormányzati munkát Netanjahuval, hétfőn arról beszélt az izraeli sajtó képviselői előtt, hogy nem ajánlanak más kormányfő-jelöltet sem, a Knesszet feloszlatását, és új választások kiírását szeretnék elérni. 

A vita - most már évek óta - egy olyan katonai törvény körül forog, amely kötelezné a Tórát olvasó ultraortodox zsidókat is arra, hogy belépjenek a seregbe. 

Izraelben a katonai szolgálatot a népesség túlnyomó többsége magától értetődő hazafias kötelezettségének tekinti, amely egyrészt az ellenségekkel körbevett ország védelmét, másrészt az izraeli népesség integrációját is szolgálja, így a hadseregre a szó jó értelmében vett néphadseregként, sajátjukként tekintenek. 

Az ultraortodox zsidók egy része viszont teljes egészében elutasítja a katonai szolgálatot - a radikálisabbak pedig még Izrael állam létjogosultságát is, mert az szerintük csak a messiás eljövetelével valósulhatna meg. 

Avigdor Lieberman elhagyja a Knesszetet miután bejelentette lemondását 2018 november 14-én
photo_camera Avigdor Lieberman elhagyja a Knesszetet miután bejelentette lemondását 2018 november 14-én Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

A rendkívül tagolt izraeli pártrendszerben az őket képviselő szélsőséges vallási pártok sokszor a mérleg nyelvei, Benjamin Netanjahu 2015 óta például a támogatásukkal kormányozhat. 

Ezért tudják kiharcolni az izraeli társadalom túlnyomó többségének ellenkezése ellenére is az általános mentességet az életüket a Tóra tanulmányozásának szentelőknek. Ez komoly szakadást okoz a zsidó társadalomban, ugyanis nem csupán a katonai szolgálatról van szó, de a Tórát tanulmányozó férfiak javarészt munka nélkül, állami ösztöndíjból élnek.

Lieberman, aki novemberben mondott le miniszteri posztjáról, hétfőn arról beszélt, hogy nem hajlandó olyan kormányban részt venni, amely az ultraortodox zsidó törvények szerint működik. 

A Haaretz szerint a Beitenu támogatni fogja a Knesszet feloszlatását, amit a Likud szeretne kikényszeríteni, és amit az ellenzék bőszen ellenez. 

A Likudnak formálisan szerdáig van lehetősége kormányt alakítani. Ha ez nem következik be addig, akkor elvileg át kell adnia a kormányalakítás lehetőségének jogát.

A liberális-centrista Kahol Lavan társelnöke, Benny Gantz és a szintén ellenzéki Munkáspárt most azt próbálja megakadályozni, hogy Netanjahuék még azelőtt feloszlassák a Knesszetet. Gantz azt nyilatkozta hétfőn, hogy miután Netanjahu képtelen volt megállapodást kötni a Beitenuval és az ortodoxokkal, itt az ideje, hogy Reuven Rivlin államelnök az ő pártjának adja meg a kormányalakítás lehetőségét. (Haaretz)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.