Lemondott az izraeli védelmi miniszter, Avigdor Lieberman

külföld
2018 november 14., 10:57
comments 49

Miután a kormány úgy döntött, hogy elfogadja a palesztin javaslatot a tűzszünetről az elmúlt két nap összetűzései után, lemondott posztjáról Avigdor Lieberman védelmi miniszter.  

A Netanyahu-kormányba hat párt delegál tagokat, a  Yisrael Beiteinut közülük Avigdor Lieberman vezeti. Az oka a lemondásának az, hogy nem értett egyet kormánya döntésével a palesztin erőkkel kötött tűzszünetről.

Avigdor Lieberman elhagyja a Knesszetet miután bejelentette lemondását 2018 november 14-én
photo_camera Avigdor Lieberman elhagyja a Knesszetet miután bejelentette lemondását 2018 november 14-én Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Hét palesztin fegyverest öltek meg izraeli katonák egy fedett gázai akcióban, amire válaszul a palesztinok 460 rakétát lőttek ki az izraeli területekre.

A Vaskupola rakétavédelmi rendszer többet hatástalanított a rakéták közül, de egy ember a dél-izraeli Askelónban így is életét vesztette, ketten pedig súlyosan megsérültek, miután házukba rakéta csapódott. További 53 ember szenvedett könnyebb sérüléseket. Izraeli erők 160 löveggel válaszoltak a kilövésekre. Palesztin részről összesen három halottja és 15 sebesültje van a fegyveres konfliktusnak.  

A Hamasz kedden jelentette be, hogy kész tűzszünetet kötni, ha Izrael is hajlandó erre, és Netanyahu nyitottnak mutatkozott az egyezkedésre. A távozó miniszter szerint Izrael ezzel az alkudozással 

„megadja magát a terrornak,”

és Liebermann szóvá tette a kormányülésen állítólag azt is, hogy Netanyahu hosszútávú tűzszünetről készül megállapodni a gázai övezet jelentős részét uraló Hamasszal is.

A kialakult konfliktus a legsúlyosabb volt palesztin és izraeli erők között 2014 óta. Izrael határmenti településein radikálisok utakat zártak le, így tiltakozva amiatt, hogy az izraeli kormány nem válaszolt kellő eréllyel a palesztin agresszióra. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.