A férfiak azzal, hogy vonzóbbá akarnak válni, terméketlenebbek lesznek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Evolúciós paradoxont tártak fel amerikai és brit kutatók. Allan Pacey a Sheffieldi Egyetemről és James Mossman az amerikai Brown Egyetemről kutatásaik során arra jutottak, hogy a férfiak termékenységüket veszélyeztetve próbálnak vonzóbbá válni a nők számára. Mivel ez utóbbinak evolúciós szempontból pont a szaporodás elősegítése volna a jelentősége, a helyzet önellentmondásos - ezért is nevezték el magukról Mossman-Pacey paradoxonnak.

Vizsgálataik során megállapították, hogy a kopaszodásra, illetve izomtömegük növelésére szedett szerek - például a szteroidok - kifejezetten károsak lehetnek a termékenységükre.

Mossmant az indította a téma kutatására, hogy termékenységi praxisában rendszeresen találkozott termékenységi tesztre érkező, hatalmas férfiakkal. "Megpróbálnak hatalmasnak látszani, az evolúció csúcsának. De valójában evolúciós szempontból pont tönkreteszik magukat, mert szinte kivétel nélkül sterilnek bizonyultak" - mondta.

"A helyzet iróniája, hogy ezek a férfiak pont azért járnak konditerembe, hogy vonzóbbá válljanak a nők számára, de közben akaratlanul is terméketlenné teszik magukat" - mondta kutatótársa, Allan Pacey.

A testépítők kedvelt doppingszerei az anabolikus szteroidok. Ezek a férfi nemi hormont, a tesztoszteront utánozva serkentik az izomtömeg növekedését. Egyben azt a hamis jelzést adják az agynak, mintha a nemi hormontermelés fokozódott volna, erre válaszul az agy leállítja két, a spermatermelést fokozó hormon, az FSH és az LH termelését. Pacey és Mossman kutatásai szerint a kopaszodást gátló szereknek is hasonló hatásuk van. Pacey szerint amúgy az anabolikus szteroidok használói "sokkal nagyobb eséllyel vállnak sterillé, mint gondolnánk. Úgy 90 százalékban". (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.