A férfiak azzal, hogy vonzóbbá akarnak válni, terméketlenebbek lesznek

ÉLET
2019 május 28., 08:55
comments 623

Evolúciós paradoxont tártak fel amerikai és brit kutatók. Allan Pacey a Sheffieldi Egyetemről és James Mossman az amerikai Brown Egyetemről kutatásaik során arra jutottak, hogy a férfiak termékenységüket veszélyeztetve próbálnak vonzóbbá válni a nők számára. Mivel ez utóbbinak evolúciós szempontból pont a szaporodás elősegítése volna a jelentősége, a helyzet önellentmondásos - ezért is nevezték el magukról Mossman-Pacey paradoxonnak.

Vizsgálataik során megállapították, hogy a kopaszodásra, illetve izomtömegük növelésére szedett szerek - például a szteroidok - kifejezetten károsak lehetnek a termékenységükre.

Mossmant az indította a téma kutatására, hogy termékenységi praxisában rendszeresen találkozott termékenységi tesztre érkező, hatalmas férfiakkal. "Megpróbálnak hatalmasnak látszani, az evolúció csúcsának. De valójában evolúciós szempontból pont tönkreteszik magukat, mert szinte kivétel nélkül sterilnek bizonyultak" - mondta.

"A helyzet iróniája, hogy ezek a férfiak pont azért járnak konditerembe, hogy vonzóbbá válljanak a nők számára, de közben akaratlanul is terméketlenné teszik magukat" - mondta kutatótársa, Allan Pacey.

A testépítők kedvelt doppingszerei az anabolikus szteroidok. Ezek a férfi nemi hormont, a tesztoszteront utánozva serkentik az izomtömeg növekedését. Egyben azt a hamis jelzést adják az agynak, mintha a nemi hormontermelés fokozódott volna, erre válaszul az agy leállítja két, a spermatermelést fokozó hormon, az FSH és az LH termelését. Pacey és Mossman kutatásai szerint a kopaszodást gátló szereknek is hasonló hatásuk van. Pacey szerint amúgy az anabolikus szteroidok használói "sokkal nagyobb eséllyel vállnak sterillé, mint gondolnánk. Úgy 90 százalékban". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.