Merkel szerint az Európai Néppárt nagy többsége Manfred Webert akarja bizottsági elnöknek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A keddi uniós csúcson is előjött, hogy a német kancellár és a francia elnök nem értenek egyet abban, hogy kinek kellene lennie az Európai Bizottság következő elnökének.  Az Európai Tanács kedd este ül össze, hogy az EP-választás eredményét ismerve megvitassák, ki legyen az Európai Bizottság elnöke, és esetleg más fontos EU-s pozíciók viselője.

Angela Merkel német kancellár kedden Brüsszelben  örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt (EPP) nagy többsége támogatja, hogy Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője, a párt EP-választási csúcsjelöltje vegye át az Európai Bizottság következő elnöki pozícióját, miután Jean-Claude Juncker megbízatása október 31-én lejár. 

A múlt heti európai parlamenti választások után tartott rendkívüli EU-csúcsra érkezve a kancellár hangsúlyozta, az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből kell kiindulni, abból, hogy kik voltak a legtöbb szavazatot elérő pártok listavezetői.

Manfred Weber és Angela MerkelFotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance/AFP

Merkel örömét fejezte ki, hogy az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kedden nyilatkozatban rögzítette, hogy mindenképpen olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte kampányolva megismertette magát és programját az állampolgárokkal.

Csakhogy a Néppártnak a szocialistákkal összefogva sem lesz meg a szükséges többségük, ezért Emmanuel Macronékkal is a liberálisokkal is egyeztetniük kell az új bizottsági elnökről. 

A találkozóra érkező Emmanuel Macron szerint az Európai Bizottság következő elnöke csak egy hiteles, tapasztalattal rendelkező politikus lehet, aki hazájában vagy európai uniós szinten elért eredményekkel tudja bizonyítania rátermettségét. Ugyanakkor neveket nem akart mondani, de azt tudni lehet, hogy ő nem támogatja Webert.  Annyit mondott, hogy  prioritásokról és a kritériumokról akar tárgyalni, fő kritérium pedig az, hogy a jelölt képes legyen vagy hazájában, vagy uniós szinten elért eredményekkel bizonyítania rátermettségét.  

Weber helyett Margrethe Vestager dán versenyjogi biztos, a Brexit-tárgyalásokat levezénylő Michel Barnier vagy akár a szocialista Frans Timmermans neve merült még fel. (Reuters/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.