Merkel szerint az Európai Néppárt nagy többsége Manfred Webert akarja bizottsági elnöknek

eu
2019 május 28., 13:20
comments 39

A keddi uniós csúcson is előjött, hogy a német kancellár és a francia elnök nem értenek egyet abban, hogy kinek kellene lennie az Európai Bizottság következő elnökének.  Az Európai Tanács kedd este ül össze, hogy az EP-választás eredményét ismerve megvitassák, ki legyen az Európai Bizottság elnöke, és esetleg más fontos EU-s pozíciók viselője.

Angela Merkel német kancellár kedden Brüsszelben  örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt (EPP) nagy többsége támogatja, hogy Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője, a párt EP-választási csúcsjelöltje vegye át az Európai Bizottság következő elnöki pozícióját, miután Jean-Claude Juncker megbízatása október 31-én lejár. 

A múlt heti európai parlamenti választások után tartott rendkívüli EU-csúcsra érkezve a kancellár hangsúlyozta, az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből kell kiindulni, abból, hogy kik voltak a legtöbb szavazatot elérő pártok listavezetői.

Manfred Weber és Angela Merkel
photo_camera Manfred Weber és Angela Merkel Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance/AFP

Merkel örömét fejezte ki, hogy az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kedden nyilatkozatban rögzítette, hogy mindenképpen olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte kampányolva megismertette magát és programját az állampolgárokkal.

Csakhogy a Néppártnak a szocialistákkal összefogva sem lesz meg a szükséges többségük, ezért Emmanuel Macronékkal is a liberálisokkal is egyeztetniük kell az új bizottsági elnökről. 

A találkozóra érkező Emmanuel Macron szerint az Európai Bizottság következő elnöke csak egy hiteles, tapasztalattal rendelkező politikus lehet, aki hazájában vagy európai uniós szinten elért eredményekkel tudja bizonyítania rátermettségét. Ugyanakkor neveket nem akart mondani, de azt tudni lehet, hogy ő nem támogatja Webert.  Annyit mondott, hogy  prioritásokról és a kritériumokról akar tárgyalni, fő kritérium pedig az, hogy a jelölt képes legyen vagy hazájában, vagy uniós szinten elért eredményekkel bizonyítania rátermettségét.  

Weber helyett Margrethe Vestager dán versenyjogi biztos, a Brexit-tárgyalásokat levezénylő Michel Barnier vagy akár a szocialista Frans Timmermans neve merült még fel. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.