A Huawei szerint az USA veszélyes precedenst teremt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"Veszélyes precedenst" teremtett az amerikai kormány azzal, hogy kereskedelmi feketelistára tette a Huaweit, legalábbis a kínai távközlési óriáscég főjogásza, Szong Liu-ping szerint. Szong arra figyelmeztette a világ nagyvállalatait, hogy ők is ugyanígy járhatnak.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nemrég vette feketelistára a Huaweit, a döntés értelmében amerikai vállalatok csak külön engedéllyel üzletelhetnek a kínai gyártóval. A döntés hatására amerikai óriáscégek sora, így például a Google és a mobileszközökhöz nélkülözhetetlen chipek gyártói jelentették be, hogy minden együttműködést megszakítanak a Huaweivel.

Az amerikai titkosszolgálatok bizonyítékokkal egyelőre alá nem támasztott vádja szerint a Huawei, amit egy magasrangú kínai kém alapított, eszközeit alkalmassá tette arra, hogy a kínai titkosszolgálat lehallgathassa azok forgalmazását.

"Az amerikai politikusok nemzetük egész erejét vetik be egy magáncég ellehetetlenítésére. Ma a távközlés és a Huawei [a célpont], de holnap a maguk iparága, cége, vásárlói is sorra kerülhetnek" - mondta Szong. A főjogász sajtótájékoztatóján ismertette, hogy milyen lépéseket tett az ügyben a Huawei. Mint mondta, sürgős döntést kértek az amerikai bíróságtól, amitől a céggel szembeni jogi lépések leállítását kérték. "Az amerikai kormány semmilyen bizonyítékot nem adott arra, hogy biztonsági kockázatot jelentenénk. Se füst, se pisztoly, csak találgatások" - mondta Szong. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.