A bíróság szerint az ukrán hajóskapitánynak olyan helyismerete és kapcsolatai vannak, hogy bármikor eltűnhetne

baleset
2019 június 01., 16:31
comments 222

A Fővárosi Törvényszék közleményben részletezte, miért jutott arra, hogy egy hónapra elrendeli annak az ukrán hajóskapitánynak letartóztatását, akit a Hableány hajó szerdai balesete miatt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítanak.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát - gyanúsítotti kihallgatása után - csütörtökön vették őrizetbe. A nyomozó hatóság előterjesztése alapján pénteken a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására.

A bíróság a szombati döntésében arra jutott, hogy letartóztatják ugyan a férfit, aki a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajót irányította, de a gyanúsított 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerülhet, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az ítélet ugyanakkor még nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett az óvadék miatt.

photo_camera Élő Gábor és M. Tóth Balázs, a Viking Sigyn szállodahajó kapitányának jogi képviselői sajtótájékoztatót tartanak Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

A Törvényszék szerint a gyanú szerinti cselekmény – bizonyítottság esetén – 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A megalapozott gyanút a helyszíni szemle jegyzőkönyve, fényképfelvételek, kamerafelvételek, stb. támasztják alá. A bíróság azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a megalapozott gyanú még nem jelent ítéleti bizonyosságot, a nyomozás még folyamatban van.

A letartóztatást viszont indokoltnak látták, mert a hajóskapitánnyal esetében a szökés, elrejtőzés veszélye megállapítható.

Az ukrán férfinak ugyan a személyi, családi, megélhetési és lakhatási körülményei teljesmértékben rendezettek, és ezek a szökés, elrejtőzés ellen szólnak, ugyanakkor az adott cselekmény jelentős tárgyi súlyú és igen súlyos következményekkel járt.

A hajóskapitány nem magyar állampolgár, magyarországi tartózkodási hellyel vagy kötődéssel nem rendelkezik, és munkájából adódóan a tartózkodási helye gyakran változik, nehezen elérhető.

A bíróság még arra a körülményre is felhívta a figyelmet, hogy a hajóskapitány a környező nyugat-európai országokban és a saját hazájában is jelentős helyismerettel rendelkezik, mind az anyagi lehetőségei, mind az esetleges személyi kapcsolatai lehetővé tennék számára, hogy “a hatóságok látóköréből adott esetben hosszabb időre kikerüljön”.

photo_camera Viking Sigyn Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Márpedig a cselekmény jellege miatt fontos, hogy az eljárás kezdeti szakaszában a hatóságok számára lényegében bármikor elérhető legyen.

A bírósági közleményből kiderül, hogy a hajóskapitány védői indítványozták, vizsgálják meg, hogy a letartóztatás helyett a bűnügyi felügyelet óvadékkal együtt alkalmazható-e. Az első fokon eljáró bíróság végül kimondta, hogy a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék alkalmazása esetén a letartóztatás helyett a bűnügyi felügyelet alkalmazható, mert az óvadék és a nyomkövető együttes alkalmazása elegendő visszatartó erővel bír.

Pénteken a férfi ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs az MTI-vel azt közölte: védencük a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.