A bíróság szerint az ukrán hajóskapitánynak olyan helyismerete és kapcsolatai vannak, hogy bármikor eltűnhetne

A Fővárosi Törvényszék közleményben részletezte, miért jutott arra, hogy egy hónapra elrendeli annak az ukrán hajóskapitánynak letartóztatását, akit a Hableány hajó szerdai balesete miatt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítanak.

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát - gyanúsítotti kihallgatása után - csütörtökön vették őrizetbe. A nyomozó hatóság előterjesztése alapján pénteken a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására.

A bíróság a szombati döntésében arra jutott, hogy letartóztatják ugyan a férfit, aki a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajót irányította, de a gyanúsított 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerülhet, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az ítélet ugyanakkor még nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett az óvadék miatt.

Élő Gábor és M. Tóth Balázs, a Viking Sigyn szállodahajó kapitányának jogi képviselői sajtótájékoztatót tartanakFotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

A Törvényszék szerint a gyanú szerinti cselekmény – bizonyítottság esetén – 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A megalapozott gyanút a helyszíni szemle jegyzőkönyve, fényképfelvételek, kamerafelvételek, stb. támasztják alá. A bíróság azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a megalapozott gyanú még nem jelent ítéleti bizonyosságot, a nyomozás még folyamatban van.

A letartóztatást viszont indokoltnak látták, mert a hajóskapitánnyal esetében a szökés, elrejtőzés veszélye megállapítható.

Az ukrán férfinak ugyan a személyi, családi, megélhetési és lakhatási körülményei teljesmértékben rendezettek, és ezek a szökés, elrejtőzés ellen szólnak, ugyanakkor az adott cselekmény jelentős tárgyi súlyú és igen súlyos következményekkel járt.

A hajóskapitány nem magyar állampolgár, magyarországi tartózkodási hellyel vagy kötődéssel nem rendelkezik, és munkájából adódóan a tartózkodási helye gyakran változik, nehezen elérhető.

A bíróság még arra a körülményre is felhívta a figyelmet, hogy a hajóskapitány a környező nyugat-európai országokban és a saját hazájában is jelentős helyismerettel rendelkezik, mind az anyagi lehetőségei, mind az esetleges személyi kapcsolatai lehetővé tennék számára, hogy “a hatóságok látóköréből adott esetben hosszabb időre kikerüljön”.

Viking SigynFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Márpedig a cselekmény jellege miatt fontos, hogy az eljárás kezdeti szakaszában a hatóságok számára lényegében bármikor elérhető legyen.

A bírósági közleményből kiderül, hogy a hajóskapitány védői indítványozták, vizsgálják meg, hogy a letartóztatás helyett a bűnügyi felügyelet óvadékkal együtt alkalmazható-e. Az első fokon eljáró bíróság végül kimondta, hogy a gyanúsított személyi és vagyoni helyzetével arányos mértékű óvadék alkalmazása esetén a letartóztatás helyett a bűnügyi felügyelet alkalmazható, mert az óvadék és a nyomkövető együttes alkalmazása elegendő visszatartó erővel bír.

Pénteken a férfi ügyvédjei nevében M. Tóth Balázs az MTI-vel azt közölte: védencük a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el.