Szabadlábra kerülhet az ukrán hajóskapitány, ha letesz 15 millió forint óvadékot

baleset
2019 június 01., 11:23
comments 246

A Duna budapesti szakaszán szerdán történt vízibaleset ügyében a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség pénteken indítványt tett a gyanúsított ukrán hajóskaptány letartóztatására, aki jelenleg őrizetben van. Ő irányította a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajót.

Szombaton a nyomozási bíró egy hónapra elrendelte a hajóskapitány letartóztatását - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Ugyanakkor megállapította, hogy a gyanúsított – a végzés véglegessé válását követően – 15 millió forint óvadék letétele esetén, Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerülhet, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett.

Az óvadék lehetőségének megállapítása ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

photo_camera Viking Sigyn Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát kihallgatása után vették őrizetbe. Ügyvédje szerint a férfi a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadja, hogy szabályt szegett volna vagy bűncselekményt követett volna el.

A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.