Csehországnak vissza kell fizetnie az uniós pénzt, mert a miniszterelnök cége nyerte a támogatásokat

eu
2019 június 02., 04:54
comments 231

Csehországnak mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak, mert a pénzt korábban az Andrej Babis cseh miniszterelnök tulajdonában lévő Agrofert holding kapta, és az Európai Bizottság szerint Babis politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen, ezért a cég nem jogosult uniós támogatásra.

A több mint hetven oldalas bizottsági jelentés szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, aminek irányítását 2017 februárjában két vagyonkezelő alapnak adta át, miközben kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

Andrej Babis cseh miniszterelnök
photo_camera Andrej Babis cseh miniszterelnök Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Babis kezében tartja a két vagyonkezelő alapot, és ezeken a vagyonkezelő alapokon keresztül kezében tartja az Agrofert csoportot is” - írja a jelentés, ami megállapítja, hogy 

az Agrofer nyeresége végső soron szintén Andrej Babishoz kerül.A cseh pénzügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy előzetes angol nyelvű jelentésről van szó, amely még nem végleges, és még változhat. A tárca csak azután reagál, hogy megkapja a dokumentum végső cseh nyelvű változatát.

Andrej Babis azt állítja, semmiféle cseh, illetve európai törvényeket nem sértett meg, a jelentés elfogult és téves, mert neki 2017 februárja óta nincs semmiféle befolyása a vagyonkezelő alapokba helyezett cégei tevékenységére. Babis szerint Csehországnak semmiféle pénzt nem kell majd visszafizetnie az uniós kasszába.

A cseh kormányfőt a Transparency International cseh irodája tavaly nyáron jelentette fel Brüsszelben. Az európai uniós ellenőrök idén januárban jártak Prágában, és egy héten keresztül ellenőrizték az Agrofertet.

Andrej Babis 2014 óta tagja a cseh kormányoknak, vagyonát 2017 elején helyezte át két vagyonkezelő alapba. Ez akkor megfelelt az EU-előírásainak is, de ezek 2018 nyarán megszigorodtak, és a Transparency International szerint Babis azóta ismét összeférhetetlenségi helyzetbe került.

Az EU könyvvizsgálói 2011-től 2018 végéig ellenőrizték az Agrofertet érintő pénzügyi iratokat. Ezalatt az Agrofert 451 millió korona támogatást kapott, ebből 283 millió koronát 2017 februárja után. A jelentés leír több esetet, amikor az Agrofert jogtalanul juthatott uniós támogatásokhoz. Az Európai Bizottság bírálja a cseh hatóságokat is, hogy nem jártak el kellő alapossággal és következetességgel az uniós támogatások szétosztásánál. Babis a jelentés szerint több olyan állami döntést személyesen is befolyásolt, amely végül pénzt hozott az Agrofertnek.


 Jan Hamácek belügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint a jelentésnek nem lesz hatása a kormány és a koalíció működésére, de ha kiderül, hogy az Agrofert jogtalanul jutott támogatásokhoz, akkor a pénzt mindenképpen vissza kell majd fizetnie.

Az Agrofert holding Csehország egyik legnagyobb agáripari, élelmiszeripari és vegyipari cége, amely több mint 33 ezer embernek ad munkát. Andrej Babis pedig Csehország második leggazdagabb emberének számít.

Az ellenzék által oly sokat emlegetett Gólyafészek-botrány hátterében az áll, hogy az ilyen nevű szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.