Trump Nagy-Britannia helyében megállapodás nélkül kilépett volna az EU-ból

külföld
2019 június 02., 12:05
comments 243

Az amerikai elnök a Sunday Timesnak adott interjújában hibának nevezte, hogy a brit kormány nem vonta be Nigel Farage-t a brit EU-tagság Brexit feltételrendszeréről folytatott tárgyalásokba. Boris Johnsonról pedig azt mondta, hogy kiváló vezetője lenne a Konzervatív Pártnak. 

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Donald Trump, aki hétfőn érkezik háromnapos állami látogatásra Nagy-Britanniába, kifejtette azt is, hogy London helyében nem fizetné ki az Európai Uniónak az EU-val szembeni, a Brexit utáni időkre is átnyúló pénzügyi kötelezettségeket.

Nigel Farage-ról, aki a brit politika legradikálisabban EU-ellenes vonulatának zászlóvivője és nagy lendülettel kampányolt a mellett, Trump azt mondta, hogy nagyon kedveli Nigelt, akit nagyon okos embernek tart. Hozzátette, hogy az EP-választási szavazatarányokat tekintve valószínűleg nagyon sokan egyetértenek ezzel a megállapítással.  A nem egészen két hónapja alapított új pártja, a Brexit Párt az első helyen végzett a május 23-án tartott brit európai parlamenti választásokon.  

Az amerikai elnök szerint mindezek alapján hiba volt, hogy a konzervatív párti brit kormány nem vonta be Farage-t az Európai Unióval folytatott Brexit-tárgyalásokba, mivel Nigel Farage sok mindennel hozzá tudott volna járulni a tárgyalási folyamathoz. Trump szerint ennek ellenére nem fogják bevonni Farage-t a Brexit-folyamatba, pedig a brit kormány nagyon jól járna, ha ezt megtenné, csak erre még nem jött rá.

A szombaton megjelent interjúban Trump kijelentette, hogy Boris Johnson volt brit külügyminiszter - a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának frontembere - „nagyon tehetséges”, és „nagyszerű munkát végezne” Theresa May távozó miniszterelnök utódjaként a Konzervatív Párt és a brit kormány élén.

Boris Johnson és Donald Trump
photo_camera Boris Johnson és Donald Trump Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A Sun az interjúhoz fűzött kommentárjában elismerte, hogy Trump ezzel a kijelentéseivel komoly protokollsértést követett el, és a Sunday Times is azt írta a vasárnap közölt újabb interjú bevezetőjében, hogy az amerikai elnök drámai módon elszakadt a diplomáciai konvencióktól, áttaposott a brit belpolitika területére.

Theresa May május végén jelentette be, hogy a Brexit feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóházban háromszor is elutasított megállapodás elfogadtatásának kudarca miatt június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

Vasárnapig tizenhárman jelezték, hogy indulnak a hivatalosan június 10-én kezdődő utódválasztási versengésben, a londoni fogadóirodák azonban Johnsont tartják a legesélyesebb jelöltnek.

A Sunday Timesnak adott interjúban Donald Trump kijelentette, hogy Nagy-Britannia helyében ő nem fizetné ki az Európai Uniónak a Brexit után még fennmaradó, 39 milliárd fontra becsült pénzügyi kötelezettségeket.

Inkább azt tanácsolta Theresa Maynek, hogy ehelyett perelje be az Európai Uniót, mivel ezzel a brit kormány komolyabb mennyiségű munícióhoz jutna a tárgyalásokon. Trump szerint még most sem késő, hogy London megfogadja a tanácsát. Az amerikai elnök alig burkoltan arra is biztatta a brit kormányt, hogy ha nem tud elérni tisztességes egyezséget az EU-val, akkor megállapodás nélkül lépjen ki az unióból. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.