Kirakták Schmidt Máriát a Sorsok Háza projektből

POLITIKA
2019 június 04., 12:39
comments 121

Már nem a Terror Háza igazgatója, Schmidt Mária a felelőse a Sorsok Háza holokausztmúzeumnak - írja az Index a Jerusalem Post-ban megjelent friss interjúra hivatkozva, amit az Egységes Izraelita Hitközséget vezető Köves Slomó adott.

A rabbi azt is elmondta az interjúban, hogy a kiállítás megtervezésével a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékközpont egykori igazgatóját, Jitzhak Maist bízták meg. 

Köves Slomó, Schmidt Mária, Fürjes Balázs és Gulyás Gergely  2018. szeptember 7-én bejelentik, hogy hamarosan nyílik a múzeum. Most úgy fest, hogy végül Schmidt nélkül valósul meg az emlékközpont.
photo_camera Köves Slomó, Schmidt Mária, Fürjes Balázs és Gulyás Gergely 2018. szeptember 7-én bejelentik, hogy hamarosan nyílik a múzeum. Most úgy fest, hogy végül Schmidt nélkül valósul meg az emlékközpont. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A Sorsok Háza projekt 2014 óta húzódik. A múzeum megnyitását sokáig az hátráltatta, hogy több nemzetközi zsidó szervezet - köztük az Európai Zsidó Kongresszus is - kifejezte nemtetszését a kormányzati emlékezetpolitikával, és a kiállítás a magyar hatóságok felelősségét elhallgató koncepciójával kapcsolatban. 

Később az akkor még kancelláriaminiszterként a projekért felelős Lázár János és Schmidt Mária konfliktusa hátráltatta a kiállítás megnyitását. Később a kormány kénytelen volt írásba adni a nemzetközi szervezetek előtt, hogy Schmidtet és az általa vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt távol tartják a projekttől.

2018 szeptemberében aztán a kormány az EMIH kezébe adta a kiállítás megszervezését, de Lázár távozásával úgy tűnt, hogy Schmidt mégis szerepet kaphat a koncepció kialakításában. Ez a lépés aztán ismételt tiltakozást váltott ki a magyar hitközségek és többek közt a Jad Vasem és a zsidó kongresszus részéről is. 

Az Index azt írja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már januárban jelezte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, hogy hamarosan elkészül az új kiállítási koncepció, amiben már új nemzetközi szereplők, így a  washingtoni Holokauszt Múzeum és a Jad Vasem is részt vett.  

Köves az interjúban azt mondja, a kiállítás nem kerüli majd meg a magyar állam felelősségét a népirtásban, és ugyanezt erősítette meg a Jichak Mais is. 

A Sorsok Háza a józsefvárosi pályaudvar helyén épült fel, és az új koncepció szerint a kiállítás maga egy kényszermunkatábort formáz majd meg. Azt jelenleg továbbra sem tudni, mikor nyithat meg az emlékmúzeum. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.