Kirakták Schmidt Máriát a Sorsok Háza projektből

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Már nem a Terror Háza igazgatója, Schmidt Mária a felelőse a Sorsok Háza holokausztmúzeumnak - írja az Index a Jerusalem Post-ban megjelent friss interjúra hivatkozva, amit az Egységes Izraelita Hitközséget vezető Köves Slomó adott.

A rabbi azt is elmondta az interjúban, hogy a kiállítás megtervezésével a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékközpont egykori igazgatóját, Jitzhak Maist bízták meg. 

Köves Slomó, Schmidt Mária, Fürjes Balázs és Gulyás Gergely 2018. szeptember 7-én bejelentik, hogy hamarosan nyílik a múzeum. Most úgy fest, hogy végül Schmidt nélkül valósul meg az emlékközpont.Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

A Sorsok Háza projekt 2014 óta húzódik. A múzeum megnyitását sokáig az hátráltatta, hogy több nemzetközi zsidó szervezet - köztük az Európai Zsidó Kongresszus is - kifejezte nemtetszését a kormányzati emlékezetpolitikával, és a kiállítás a magyar hatóságok felelősségét elhallgató koncepciójával kapcsolatban. 

Később az akkor még kancelláriaminiszterként a projekért felelős Lázár János és Schmidt Mária konfliktusa hátráltatta a kiállítás megnyitását. Később a kormány kénytelen volt írásba adni a nemzetközi szervezetek előtt, hogy Schmidtet és az általa vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt távol tartják a projekttől.

2018 szeptemberében aztán a kormány az EMIH kezébe adta a kiállítás megszervezését, de Lázár távozásával úgy tűnt, hogy Schmidt mégis szerepet kaphat a koncepció kialakításában. Ez a lépés aztán ismételt tiltakozást váltott ki a magyar hitközségek és többek közt a Jad Vasem és a zsidó kongresszus részéről is. 

Az Index azt írja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már januárban jelezte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, hogy hamarosan elkészül az új kiállítási koncepció, amiben már új nemzetközi szereplők, így a  washingtoni Holokauszt Múzeum és a Jad Vasem is részt vett.  

Köves az interjúban azt mondja, a kiállítás nem kerüli majd meg a magyar állam felelősségét a népirtásban, és ugyanezt erősítette meg a Jichak Mais is. 

A Sorsok Háza a józsefvárosi pályaudvar helyén épült fel, és az új koncepció szerint a kiállítás maga egy kényszermunkatábort formáz majd meg. Azt jelenleg továbbra sem tudni, mikor nyithat meg az emlékmúzeum. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.