Nemzetközi mozgalom indult Japánból a magassarkú cipők munkahelyi viselése ellen

Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

Már 19 ezren írták alá azt a petíciót, amit egy japán nő, Jumi Isikava indított azok után, hogy munkáltatója azt követelte tőle, viseljen magassarkút, miközben dolgozik. 

Isikava, aki egy temetkezési vállalatnak dolgozik, a Twitteren kezdte terjeszteni a felhívást, amire nagyon gyorsan nagyon sok reakciót kapott - posztja már 30 ezer megosztásnál jár. Akik aláírták a petíciót, nagyrészt japánok, de a jelek szerint a felhívása már a szigetországon kívül is jelentős hatást ért el. 

A kampány az elmúlt napokban egyre szervezettebbé vált, és állítólag a japán kormányban is van fogadókészség arra vonatkozóan, hogy foglalkozzanak a kérdéssel. A magassarkú viselését a munkáltatók pro forma nem várhatják el az alkalmazottaktól, de a dress code részeként rengeteg munkahelyen továbra is elvárás a nőkkel szemben. Különösen igaz ez az állásinterjúkra. 

Nem ez az első mozgalmi kezdeményezés a magassarkúk elvárt viselése miatt. 2016-ban Nicola Thorp brit színésznő számolt be arról, hogy kirúgták a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cégtől, miután recepciósként megtagadta magassarkú cipők viselését. Az ő petícióját két nap alatt 110 ezren írták alá, köztük parlamenti képviselők is. Esete nyomán több cég bejelentette, hogy már nem várják el magassarkúak viselését. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.