Nemzetközi mozgalom indult Japánból a magassarkú cipők munkahelyi viselése ellen

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

Már 19 ezren írták alá azt a petíciót, amit egy japán nő, Jumi Isikava indított azok után, hogy munkáltatója azt követelte tőle, viseljen magassarkút, miközben dolgozik. 

Isikava, aki egy temetkezési vállalatnak dolgozik, a Twitteren kezdte terjeszteni a felhívást, amire nagyon gyorsan nagyon sok reakciót kapott - posztja már 30 ezer megosztásnál jár. Akik aláírták a petíciót, nagyrészt japánok, de a jelek szerint a felhívása már a szigetországon kívül is jelentős hatást ért el. 

A kampány az elmúlt napokban egyre szervezettebbé vált, és állítólag a japán kormányban is van fogadókészség arra vonatkozóan, hogy foglalkozzanak a kérdéssel. A magassarkú viselését a munkáltatók pro forma nem várhatják el az alkalmazottaktól, de a dress code részeként rengeteg munkahelyen továbra is elvárás a nőkkel szemben. Különösen igaz ez az állásinterjúkra. 

Nem ez az első mozgalmi kezdeményezés a magassarkúk elvárt viselése miatt. 2016-ban Nicola Thorp brit színésznő számolt be arról, hogy kirúgták a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cégtől, miután recepciósként megtagadta magassarkú cipők viselését. Az ő petícióját két nap alatt 110 ezren írták alá, köztük parlamenti képviselők is. Esete nyomán több cég bejelentette, hogy már nem várják el magassarkúak viselését. (BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.