Milák és Cseh edzői úgy beszóltak a határon túli magyarra, hogy ekkora otrombaságot még Gyurcsány sem művelt

sport
2019 június 05., 10:28
comments 339
photo_camera Szabó Szebasztián

A hét remek sporthíre volt, hogy a nemzetközi szövetség beleegyezett annak a szerb-magyar kettős állapolgárságú, vajdasági, zentai születésű, 23 éves Szabó Szebasztiánnak a honosításába, aki hatalmas tehetség, hiszen a tavaszi országos bajnokságon Cseh Lászlót és Milák Kristófot megelőzve megnyerte az 50 és 100 pillangót, 50-en akkora magyar csúcsot úszva, ami a negyedik legjobb idő a világranglistán, miközben 100-on is ő a világranglista-első.

De ennek a jelek szerint nem mindenki örül annyira, mint a magyar szurkolók. 

Milák és Cseh edzői, Selmeci Attila és Plagányi Zsolt például igen barátságtalan nyilatkozatokkal köszöntötték a friss magyar válogatottat. 

Selmeci szövegéből az derült ki, hogy ő egyszerűen nem tekinti a magyar úszósport részének Szabó Szebasztiánt:

“A dolognak van egy jó és egy rossz oldala. A jó az, hogy Szabó csatasorba állításával csak ütőképesebb lehet a magyar válogatott, ugyanakkor az erősítés éppen azoknak a magyar úszóknak – gondolok Cseh Lacira és Kristófra – a dolgát nehezítheti meg, akik a jövőben érmeket szeretnének szerezni. Még érzékenyebb lesz a helyzet a jövő évben, hiszen a tokiói olimpián egy-egy számban nemzetenként csak két versenyző állhat rajthoz. Ne tűnjön aggályoskodásnak, de merem remélni, hogy a tehetséges Szabó honosítása nem indít el egy folyamatot, mert a magyar úszósport eddig elsősorban »saját erőből« termelte ki a nagyságait, olimpiai, világ és Európa-bajnokokat”

Nem kevésbé volt kemény Cseh edzője, Plagányi Zsolt, aki előljáróban leszögezte, hogy a döntés “következményeit nem lesz egyszerű kezelni”, hogy utána a magyar kézilabdacsapatok által honosított kubai, iráni és szerb játékosokhoz hasonlítsa Szabó esetét:

“Nekem az a véleményem, hogy a magyar úszósportnak nem kizárólag, de elsősorban a hazai utánpótlásra kell támaszkodnia, kész versenyzők importja sem rossz dolog, egészen addig, amíg nem válik szokássá, és nem alakul ki olyan, vagy ahhoz hasonló helyzet, mint a profi kézilabdacsapatokban. Ami Szebasztiánt illeti, ő a sprintszámok embere, nem hinném, hogy a 200 pillangón kihívást jelentene a legjobb magyarok számára, ami pedig az 50 méteres távot illeti, az nem olimpiai versenyszám”

A rosszindulatú beszólás azért is meglepő, mert a júliusi vébén, ahol már elindulhat, Szabó nem lesz Csehék vetélytársa a veterán olimpikon talán legerősebb számában, a 100 pillangón ugyanis a válogatási elveknek megfelelően Milák és Cseh foglalja el a két induló helyet, pedig Szabó a világranglista vezetője. Szabó 50-en került be a válogatottba. Az esetleges olimpiai indulását ráadásul önmagában nem oldja meg ez a honosítás, az olimpiákon ugyanis más szabályok vannak, ott - hacsak nem kap külön engedélyt - csak 3 év magyar válogatottság után indulhatna.

(via Nemzeti Sport)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.