Ez a bácsi megmondta a japán nőknek, hogy igenis járjanak magassarkúban munkába

külföld
2019 június 06., 05:37
comments 313
Nemoto Takumi bácsi, Japán 68 éves munkaügyi minisztere jól megmondta a nőknek, hogy mit illik. (Magassarkú cipőben járni, azt!)
photo_camera Nemoto Takumi bácsi, Japán 69 éves munkaügyi minisztere jól megmondta a nőknek, hogy mit illik. (Magassarkú cipőben járni, azt!) Fotó: Koji Sasahara/AP

"Szükséges és illő" - így jellemezte Japán munkaügyi minisztere, Nemoto Takumi azt az idejét múlt japán szokást, hogy a nőknek a mai napig gyakorlatilag kötelező magassarkúban járniuk. Ha netán lapos talpú cipőben jelennének meg egy állásinterjún, igazából már köszönniük se kell, elég, ha bezárják maguk mögött az ajtót távozóban.

Ezért indult nemrég #KuToo címen kampány. A név összetett szójáték, egyrészt utal a cipőre (japánul kucu) és a fájdalomra (kucuu), illetve megidézi a #MeToo-t is. A mozgalmat a szabadúszó író és színész, Isikava Jumi indította, akihez hamarosan ezrek csatlakoztak online.

A lázongók a magassarkú cipőt a távolkeleten egykor divatos lábelkötéshez hasonlítják. De nemcsak ez ellen, hanem általában is küzdenek a szigorú japán öltözködési szabályok lazításán, tekintettel arra, hogy Japánban a férfiaktól pedig az öltönyviselést várják el úgy, ahogy a nőktől a magassarkút.

Ezeket a kampányolókat tette helyére Nemoto bácsi, Japán 69 éves, munkahelyén kizárólag lapos talpú cipőket viselő munkaügyi minisztere, aki szerint a szinte kötelező magassarkú-viselet "társadalmi elvárás", olyasmi, amit "szükségesnek és illendőnek" tartanak a munkahelyeken. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.