Ez a bácsi megmondta a japán nőknek, hogy igenis járjanak magassarkúban munkába

Nemoto Takumi bácsi, Japán 69 éves munkaügyi minisztere jól megmondta a nőknek, hogy mit illik. (Magassarkú cipőben járni, azt!)Fotó: Koji Sasahara/AP

"Szükséges és illő" - így jellemezte Japán munkaügyi minisztere, Nemoto Takumi azt az idejét múlt japán szokást, hogy a nőknek a mai napig gyakorlatilag kötelező magassarkúban járniuk. Ha netán lapos talpú cipőben jelennének meg egy állásinterjún, igazából már köszönniük se kell, elég, ha bezárják maguk mögött az ajtót távozóban.

Ezért indult nemrég #KuToo címen kampány. A név összetett szójáték, egyrészt utal a cipőre (japánul kucu) és a fájdalomra (kucuu), illetve megidézi a #MeToo-t is. A mozgalmat a szabadúszó író és színész, Isikava Jumi indította, akihez hamarosan ezrek csatlakoztak online.

A lázongók a magassarkú cipőt a távolkeleten egykor divatos lábelkötéshez hasonlítják. De nemcsak ez ellen, hanem általában is küzdenek a szigorú japán öltözködési szabályok lazításán, tekintettel arra, hogy Japánban a férfiaktól pedig az öltönyviselést várják el úgy, ahogy a nőktől a magassarkút.

Ezeket a kampányolókat tette helyére Nemoto bácsi, Japán 69 éves, munkahelyén kizárólag lapos talpú cipőket viselő munkaügyi minisztere, aki szerint a szinte kötelező magassarkú-viselet "társadalmi elvárás", olyasmi, amit "szükségesnek és illendőnek" tartanak a munkahelyeken. (Via The Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.