Soros: A csendes többség kiállt az európai értékek mellett

politika
2019 június 10., 09:37

Rövid elemzéssel jelentkezett blogján, a Project Syndicate oldalain (a magyar kormány által a nemzet elsőszámú ellenségeként megjelölt) milliárdos üzletember-filantróp Soros György. Soros a májusban lezajlott Európai Parlamenti-választások tanulságait foglalta össze néhány bekezdésben. 

Soros György 2019 januárjában Davosban
photo_camera Soros György 2019 januárjában Davosban Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az amerikai-magyar üzletember szerint a választás eredménye jobb lett, mint amire előzetesen számítani lehetett: az Európa-pártiak csendes többsége szót emelt, és azt üzente: meg akarja őrizni a kontinens hagyományos értékeit, mindazt ami miatt az unió megszületett. Ugyanez a többség Soros szerint egyúttal jelezte azt is, hogy fontos változtatásokra van szükség az intézményrendszeren belül. 

Az embereket a klímaváltozás aggasztja a leginkább, ezt mutatja a Zöldek áttörése is, viszont az Európa-ellenes pártok nem tudtak akkorát növekedni, mint szerették volna, és ennek Soros szerint a fő oka az, hogy az európaiak nem hiszik el nekik, hogy hatalmukkal élve konstruktív politikát folytatnának.  

Soros szerint a csúcsjelölti rendszer újragondolásra szorul, ami elvileg az unió vezetőinek közvetlen megválasztását kéne szolgálja, ehelyett olyan politikusok hatalmi játszmáinak eszközévé vált, akik mögött - a tagállami vezetőkkel ellentétben - nincs valódi, kézzelfogható politikai meghatalmazás. Így fordulhat elő, hogy az Európai Néppárt listáját vezető Manfred Weber, mindenféle nemzeti szintű politikai tapasztalat nélkül, bármilyen alkut kész megkötni azért, hogy megőrizze a frakció többségét a parlamentben - akár azt is, hogy kiegyezik Orbán Viktorral. 

Azzal az Orbán Viktorral, folytatja Soros, aki nyíltan gúnyt űz a hagyományos európai normákból, és maffiaállamot épített ki Magyarországon. Miközben a Néppárti frakció fele meg akart válni Orbántól, Weber meggyőzte a többséget arról, hogy néhány engedményért cserébe tűrjék meg maguk közt a magyar miniszterelnök pártját.

A kérdés még nem dőlt el, a Fideszt felfüggesztették, viszont a párt akkor még tagja lesz a frakciónak, amikor a bizottsági elnököt megválasztják, úgyhogy Soros szerint érdekes lesz figyelni, hogyan lavíroznak ők ketten (Weber és Orbán) ebben a kényes helyzetben. De a tanulság a cikk szerint egyértelmű: a csúcsjelölti rendszert meg kell változtatni, akár úgy, hogy a bizottsági elnököt közvetlenül válasszák meg az európaiak, még annak az árán is, hogy ehhez alapszerződést kell módosítani. 

Soros azt írja, hogy a németek - amennyiben Weber megbukik - alighanem mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy a német jegybankot vezető Jens Weidmann lehessen az Európai Központi Bank elnöke. Szerinte ez nagyon rossz döntés lenne, mert Weidmann olyan változtatásokat eszközölne a monetáris politikában, amelyek lehetetlenné tennék az olyan eurokrízisek orvoslását, mint amire néhány éve is szükség volt. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.