Soros: A csendes többség kiállt az európai értékek mellett

politika
2019 június 10., 07:37
comments 335

Rövid elemzéssel jelentkezett blogján, a Project Syndicate oldalain (a magyar kormány által a nemzet elsőszámú ellenségeként megjelölt) milliárdos üzletember-filantróp Soros György. Soros a májusban lezajlott Európai Parlamenti-választások tanulságait foglalta össze néhány bekezdésben. 

Soros György 2019 januárjában Davosban
photo_camera Soros György 2019 januárjában Davosban Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az amerikai-magyar üzletember szerint a választás eredménye jobb lett, mint amire előzetesen számítani lehetett: az Európa-pártiak csendes többsége szót emelt, és azt üzente: meg akarja őrizni a kontinens hagyományos értékeit, mindazt ami miatt az unió megszületett. Ugyanez a többség Soros szerint egyúttal jelezte azt is, hogy fontos változtatásokra van szükség az intézményrendszeren belül. 

Az embereket a klímaváltozás aggasztja a leginkább, ezt mutatja a Zöldek áttörése is, viszont az Európa-ellenes pártok nem tudtak akkorát növekedni, mint szerették volna, és ennek Soros szerint a fő oka az, hogy az európaiak nem hiszik el nekik, hogy hatalmukkal élve konstruktív politikát folytatnának.  

Soros szerint a csúcsjelölti rendszer újragondolásra szorul, ami elvileg az unió vezetőinek közvetlen megválasztását kéne szolgálja, ehelyett olyan politikusok hatalmi játszmáinak eszközévé vált, akik mögött - a tagállami vezetőkkel ellentétben - nincs valódi, kézzelfogható politikai meghatalmazás. Így fordulhat elő, hogy az Európai Néppárt listáját vezető Manfred Weber, mindenféle nemzeti szintű politikai tapasztalat nélkül, bármilyen alkut kész megkötni azért, hogy megőrizze a frakció többségét a parlamentben - akár azt is, hogy kiegyezik Orbán Viktorral. 

Azzal az Orbán Viktorral, folytatja Soros, aki nyíltan gúnyt űz a hagyományos európai normákból, és maffiaállamot épített ki Magyarországon. Miközben a Néppárti frakció fele meg akart válni Orbántól, Weber meggyőzte a többséget arról, hogy néhány engedményért cserébe tűrjék meg maguk közt a magyar miniszterelnök pártját.

A kérdés még nem dőlt el, a Fideszt felfüggesztették, viszont a párt akkor még tagja lesz a frakciónak, amikor a bizottsági elnököt megválasztják, úgyhogy Soros szerint érdekes lesz figyelni, hogyan lavíroznak ők ketten (Weber és Orbán) ebben a kényes helyzetben. De a tanulság a cikk szerint egyértelmű: a csúcsjelölti rendszert meg kell változtatni, akár úgy, hogy a bizottsági elnököt közvetlenül válasszák meg az európaiak, még annak az árán is, hogy ehhez alapszerződést kell módosítani. 

Soros azt írja, hogy a németek - amennyiben Weber megbukik - alighanem mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy a német jegybankot vezető Jens Weidmann lehessen az Európai Központi Bank elnöke. Szerinte ez nagyon rossz döntés lenne, mert Weidmann olyan változtatásokat eszközölne a monetáris politikában, amelyek lehetetlenné tennék az olyan eurokrízisek orvoslását, mint amire néhány éve is szükség volt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.