Az észak-macedón parlament elfogadta Gruevszki képviselői lemondását

Több 444 videó?
Szeretném

Elfogadta az észak-macedón parlament kedden Nikola Gruevszki volt kormányfő képviselői lemondását, amelyet a Magyarországon menedéket kapott egykori miniszterelnök levélben nyújtott be az országgyűlésnek a múlt héten - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál nyomán az MTI. 

Nikola Gruevszki azt követően mondott le képviselői megbízásáról, hogy a parlament illetékes bizottsága több mint hat hónapos igazolatlan távolmaradás miatt kezdeményezte, hogy vonják vissza a mandátumát. A volt kormányfő közjegyző által adta be lemondását magyar nyelven, ami miatt a képviselőházban vita alakult ki arról, hogy elfogadható-e egy ilyen lemondás. A megbízatás lemondásának elfogadásához kétharmados többségre volt szükség, végül elegendő szavazatot kapott a javaslat, a 120 tagú országgyűlés 80 képviselője támogatta a volt kormányfő lemondásának elfogadását. 

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban egy lehallgatási botrány következményeként két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték korrupció és hivatali visszaélés miatt.

A volt kormányfőnek tavaly novemberben kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, ám ő elszökött az országból, majd Budapesten kapott menekültstátust. Szkopje kérelmezte kiadatását, azonban ennek Magyarország nem tett eleget.

Grueveszki időnként felbukkan itt-ott Budapesten, a múlt héten éppen a 444 szerkesztősége melletti lakásban járt, ahol a magyar külügyminisztérium helyettes államtitkárával találkozott volna titokban