Közel 600 növényfaj halt ki az elmúlt 250 évben

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy frissen megjelent kutatás szerint összesen 571 vadon élő növényfaj halt ki az elmúlt 250 évben. A számítás nem becslésekre, hanem konkrétan feljegyzett kihalásokra alapult, írja a BBC. Ez rendkívül magas szám, kétszer akkora, mint az ebben az időben kihalt összes madár, emlős és kétéltű fajok száma összeadva. 

Kutatók szerint a növényi kihalás jelenleg ötszázszor gyorsabban történik, mint amit amúgy természetes körülmények között várni lehetne. Az ENSZ májusban megjelentetett előrejelzése szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás. 

A rendkívül veszélyeztetett Eriosyce chilensis egy példánya 2007-bőlFotó: PABLO GUERRERO/AFP

A Stockholm Egyetem kutatója, Aelys Humphreys arról beszélt a lapnak, hogy sok ember tud megnevezni egy kihalt emlőst vagy madarat, de viszonylag kevesen vannak, akik fel tudnának sorolni akár egyetlen olyan növényt is, amely a közelmúltban tűnt el a Föld színéről. A most készített kutatás volt az első, amely számba vette, hogy milyen növények haltak már ki, illetve hogy milyen gyorsan történik mindez. 

A kihalt fajok között van a chilei szantálfa, melyet értékes olajaiért vágtak ki az emberek, a felszín alatt élő, különleges Thismia americana, illetve a Szent Heléna olajfa. 

A kutatók szerint a kihalás valós mértéke meg is haladhatja azt, mint amit regisztrálni tudtak. A sok rossz hír között akadt azért némi örömhír is: kiderült, hogy van pár olyan korábban kihaltnak hitt faj, amely még él, ilyen például a chilei sáfrány. 

A növényi kihalás mértéke azért is aggasztja a kutatókat, mivel az élővilág összes többi szereplője nagyban támaszkodik a növényekre élete során, azaz a növények kihalása minden faj számára, így az emberek számára is rossz hír. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 6,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.