Közel 600 növényfaj halt ki az elmúlt 250 évben

Egy frissen megjelent kutatás szerint összesen 571 vadon élő növényfaj halt ki az elmúlt 250 évben. A számítás nem becslésekre, hanem konkrétan feljegyzett kihalásokra alapult, írja a BBC. Ez rendkívül magas szám, kétszer akkora, mint az ebben az időben kihalt összes madár, emlős és kétéltű fajok száma összeadva. 

Kutatók szerint a növényi kihalás jelenleg ötszázszor gyorsabban történik, mint amit amúgy természetes körülmények között várni lehetne. Az ENSZ májusban megjelentetett előrejelzése szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás. 

A rendkívül veszélyeztetett Eriosyce chilensis egy példánya 2007-bőlFotó: PABLO GUERRERO/AFP

A Stockholm Egyetem kutatója, Aelys Humphreys arról beszélt a lapnak, hogy sok ember tud megnevezni egy kihalt emlőst vagy madarat, de viszonylag kevesen vannak, akik fel tudnának sorolni akár egyetlen olyan növényt is, amely a közelmúltban tűnt el a Föld színéről. A most készített kutatás volt az első, amely számba vette, hogy milyen növények haltak már ki, illetve hogy milyen gyorsan történik mindez. 

A kihalt fajok között van a chilei szantálfa, melyet értékes olajaiért vágtak ki az emberek, a felszín alatt élő, különleges Thismia americana, illetve a Szent Heléna olajfa. 

A kutatók szerint a kihalás valós mértéke meg is haladhatja azt, mint amit regisztrálni tudtak. A sok rossz hír között akadt azért némi örömhír is: kiderült, hogy van pár olyan korábban kihaltnak hitt faj, amely még él, ilyen például a chilei sáfrány. 

A növényi kihalás mértéke azért is aggasztja a kutatókat, mivel az élővilág összes többi szereplője nagyban támaszkodik a növényekre élete során, azaz a növények kihalása minden faj számára, így az emberek számára is rossz hír. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.