Macron: Eddig nem sikerült bizonyítanunk, hogy a műszaki fejlődés társadalmi haladással jár

Eddig nem sikerült bizonyítanunk, hogy a műszaki fejlődés társadalmi haladással jár – mondta Emmanuel Macron francia államfő Genfben a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) létrejöttének 100. évfordulójára rendezett ünnepségen.

Macron szerint komolyan kell venni az emberek félelmét a technikai változásoktól és a munkahelyek csökkenésétől, a cégeknek és a kormányoknak bizonyítaniuk kell, hogy a műszaki fejlődés áldásai nem vezetnek állásbizonytalansághoz és a munkavállalói jogok gyengüléséhez.

Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

Angela Merkel német kancellár hasonló szellemben beszélt. Azt mondta, sokan aggódnak, hogy a szakképzettségük lépést tud-e tartani a technikai kihívásokkal, szükség lesz-e a jövőben is a munkahelyükre, és ha nem, vajon találnak-e új munkát. „Nagy és komoly kérdések ezek, és emiatt nagy és komoly politikai kihívást jelentenek” – mondta Merkel.

Mindketten a nemzetközi együttműködés kiváló példájaként méltatták a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet egy olyan időszakban, amikor a diplomáciai egyezkedés gyakorlata, a kompromisszumkészség olyan országok kihívásával szembesül, mint az Egyesült Államok. „Kompromisszumkötéskor egyik fél sem nyer 100 százalékot, de a kompromisszumok teszik lehetővé az előrejutást minden téren” – mondta Angela Merkel.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet az I. világháború után jött létre, hogy előmozdítsa a társadalmi igazságosságot és a munkavállalók jogainak biztosítását a világbéke egyfajta garanciájaként. A szervezet a kormányok, a szakszervezetek és munkáltatók közötti tárgyalások révén közel 190 megállapodást hozott tető alá. Ezek között szerepel például konvenció szakszervezetek szervezési jogáról, megállapodás a hátrányos megkülönböztetés ellen vagy a kényszer- és gyermekmunka megszüntetése. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.