Kihalhat a legkövérebb papagáj

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az akár 2,2 kilósra növő, éjjel aktív, földön fészkelő kakapó korábban Új-Zéland nagyobb részén megtalálható volt, azóta viszont a behurcolt ragadozók, az élettér csökkenése és a környezetszennyezés a kihalás szélére sodorta a fajt. Jelenleg már csak 142 kifejlett példány és 72, még nem kifejlett példány él a szigetország elzártabb részein.

KakapóFotó: Wikipedia

Most azonban megjelent egy új, gombás légzőszervi fertőzés, ami az egész faj elpusztításával fenyeget, a még élő populáció ötöde már megfertőződött, és 7 madár el is pusztult. Ilyen kicsi populációban pedig a 7 áldozat is óriási veszteség.

Még nagyobb baj, hogy az állatvédők egyelőre nem tudják, hogyan küzdhetnének eredményesen az új betegséggel szemben, éppen ezért óriási a fenyegetés.

A madarakat helikopterrel szállítják Új-Zéland központi szigeteire, ahol CT-vizsgálattal ellenőrzik, fertőzöttek-e. Amennyiben igen, akár több hónapos kezelés is várhat rájuk. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.