Mennyi az idő? Hát még a szúnyog!

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Országszerte sokkal több a csípőszúnyog, mint ahogy az elmúlt években tapasztalhattuk, az irtás is hatástalannak tűnik - írja a 24.hu.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa azt mondta a lapnak, valóban sokkal több a csípőszúnyog, mint az eddig évek hasonló időszakában.

A szakértő szerint az ártéri és oldalfoltos szúnyogokról van szó, és azért van belőlük most sok, mert a csapadékos idő miatt kikeltek az elmúlt években felhalmozott petéik. Ez a két faj ugyanis speciális érzékszervei segítségével felkutatja azokat a területeket, amelyeket nagy esőzések, áradás során elönt majd a víz, és oda rakja le petéit, egyelőre a szárazra.

A szúnyogtojások akár tíz évet is kibírnak anélkül, hogy fejlődésnek induljanak, az elmúlt évek aszályos, száraz időszakaiban nagyon sok pete halmozódott fel gyakorlatilag az ország minden pontján a potenciális szúnyogbölcsőkben. Ezeket a helyeket nevezzük tojásbanknak.

Most az esős időszakban rengeteg szúnyogot ontottak magukból ezek a tojásbankok, az irtás is szinte teljesen hatástalan, ugyanis a kifejlett szúnyogokat elpusztítja a méreg, de a tojásokra, lárvákra hatástalan, néhány nap múlva ugyanolyan tömegben jelennek meg az újabb és újabb generációk.

Kemenesi Gábor régóta a biológiai gyérítés országossá tételét szorgalmazza, mi is többször írtunk erről: a tenyészhelyekre kiszórt anyag a petéket és a lárvákat pusztítja, magyarán hatékonyabb, emellett más élőlényekre ártalmatlan. Az átállás azonban rengeteg időbe telne, így rövid távon semmiképp sem remélhetünk innen megoldást. (24.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.