Véletlenül előkerült egy 80 éve elveszettnek hitt Moholy-Nagy film egy brit archívumból

2019 június 13., csütörtök 19:48
64

A Brit Filmintézet archívumából előkerült az 1933-as Hangzó ABC című anyag, Moholy-Nagy László kísérleti filmes munkásságának egyik legfontosabb alkotása -írja az Artportal.

A Brit Filmintézeté a világ egyik legnagyobb filmarchívuma, ami több mint 275 ezer művész-, dokumentum- és rövidfilmet, valamint 625 ezer televíziós programot őriz. Ebből a hatalmas archívumból került elő a Hangzó ABC című kísérleti film, amit 80 éve elveszettnek hittek.

Az Artportal szerint a fim véletlenül került elő, az archívum két kurátora az optikai jelek segítségével létrehozott hangokat kutató programba illeszkedő filmeket keresett, és ráakadt a német-amerikai Oskar Fischinger egyik 1931-es filmjére. Ennek vetítésekor vették észre, hogy a tekercs még egy filmet tartalmaz – ez volt a Hangzó ABC. A két filmet egy 1936-os filmes program kedvéért ragasztották össze.

A brit filmarchívum Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Beke László a Filmvilág 1980/6. számában a következőket írja filmről: „Moholy-Nagy a hangosfilm megjelenésének időszakában azokat az avantgárd technikai kísérleteket tekinti át, melyek ismét csak kreatív módon grafikai (optikai) jel segítségével hoznak létre korábban nem létező hangeffektusokat, vagy éppen hang révén vizuális jelet (optofonetikus szedőgép). Egy ilyen úttörő jellegű filmkísérletet magától a szerzőtől is ismerünk: a Hangzó ábécé címűt”.

Az Artportal szerint a filmet először a brit filmarchívum egyik saját mozijában vetítik június 18-án, másnaptól pedig bárki megtekintheti az archívum Youtube csatornáján.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt