Halálos betegséget okozhat a licsi

Legalább 31 gyerek vesztette életét az elmúlt tíz napban akut agyvelőgyulladás-szindrómában (AES) az indiai Bihar államban, Muzaffarpur környékén. Ez a világ egyik legfőbb licsitermesztő vidéke, ahol ilyentájt, licsiszezonban már-már járványos az AES terjedése.

A két dolog összefügghet. Már egy 2015-ös amerikai kutatás felvetette, hogy meggyőzően sok bizonyíték van a kapcsolatra a licsifogyasztás és a betegség terjedése között. Tanulmányuk (.pdf) szerint az AES-hez hasonló, szintén agyvelőgyulladással járó betegséget, a jamaicai hányókort egy helyi gyümölcs, az ackee okozhatja. Az éretlen ackee-ban kimutatható egy toxikus anyag, a metilén-ciklopropil ecetsav (MCPA), amit hipoglicin A-nak is neveznek. A második megnevezés fő tulajdonságára utal: a méreganyag hatására durván leesik a vércukor. Mivel az agy működéséhez folyamatos glükózellátásra van szükség, a vércukorszint esése gyulladást okozhat.

Vizsgálataik szerint a licsiben ugyancsak megtalálható a hipoglicin A egyik változata, az MCPG. Ez szintén a vércukorszint csökkenését okozza.

A gyanújukat csak erősítette, hogy Muzaffarpurban az áprilistól júniusig tartó licsiszezonban rendszeresen járványszerűen jelentkezik az AES, a Guardian cikke szerint 1995 óta minden évben jelentettek megbetegedéseket. Most a Guardian beszámolója szerint a 31 halálos áldozaton túl még legalább negyven gyermeket kezelnek AES-es tünetekkel a környék kórházaiban. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk a megmentésükért" - nyilatkozta S P Singh, a Sri Krisna egyetemi kórház főorvosa.

A Guardian beszámolója szerint hasonló megbetegedéseket a világ más licsitermő vidékein, Bangladesben és Vietnamban is megfigyeltek. (Via The Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.