Végre megállapították, mennyi időt kell a természetben töltenünk egy héten

A természetben töltött idő jót tesz az egészségnek. A közhelynek tűnő állítás valójában orvosilag igazolt tény, számos kutatás megállapította már, hogy milyen jótékony hatással van a szervezetünkre akár csak a közeli parkban töltött idő is. A vizsgálatok szerint ez csökkenti a stresszt, a vérnyomást, illetve az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az asztma kockázatát és még szellemi egészségünknek is jót tesz. A természetben töltött idő konkrétan növeli várható élettartamunkat is.

Heti két óra egy közeli parkban már növeli a várható élettartamot.

A New York Times szerint az utóbbi időben a világ orvosai már receptre is felírják a természetjárást, annyira egyértelmű, hogy az jót tesz az egészségnek.

Most végre azt is sikerült megállapítani, hogy mi a természetben töltött idő hatásos adagja. A Scientific Reports nevű folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint hetente 120 perc. Vagyis elég heti két órát töltenünk a természetben, fák és virágok, rovarok és más állatok között, a madárcsicsergést, a levelek susogását hallgatva és a vonuló felhőket bámulva.

A Kutatók tanulmányukban hatalmas adatmennyiségből vonták le következtetéseiket, a Természetes Környezettel Való Kapcsolatot Monitorozó Felmérés 2014-2016 között, húszezer angol megkérdezésével végzett kutatás adatait dolgozták fel. A felmérésben résztvevőknek két éven át kellett rögzíteniük, hogy az adott héten mennyi időt töltöttek a természetben. Ez alapján jutottak arra a következtetésre, hogy akik legalább két órát töltöttek a szabadban, azok nem szimplán egészségesebbek voltak, de egészségesebbnek is érezték magukat azoknál, akik ennél kevesebbet.

Teljesen mindegy, hogy milyen gyakran, csak az számít, hogy összesen legalább heti két órát a zöldben legyünk.Fotó: Nana B Agyei / Flickr munkája, CC BY-NC 2.0

Az is egyértelművé vált, hogy heti egy-másfél természetben töltött órának már korántsem volt ilyen jelentős hatása. Ahogy az is, hogy ötnél több természetben órának se volt már számottevően jobb hatása az egészségre.

"Ami igazán lenyűgözött, hogy mindez a vizsgált emberek minden csoportjára igaz volt" - nyilatkozta a Timesnak Mathew P. White, az Exeteri Egyetem orvosi fakultásának környezetpszichológusa. "A két óra volt a határ a férfiaknál és a nőknél, az öregeknél és a fiataloknál, a különböző etnikumoknál, a gazdagoknál és a szegényeknél, még a hosszú betegségben szenvedőknél is" - mondta.

Mindezt az se befolyásolta, hogy ki milyen közel él a természethez, sem az, hogy milyen gyakran jár a természetben. Csak és kizárólag a természetben töltött idő tűnt meghatározónak. White szerint ebből az következik, hogy a természetben töltött időt egyszerűen be kell illeszteni az életmódunkba.

Azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy pontosan miért is lehet jótékony hatással a természetben töltött idő az egészségünkre. (Via The New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.