A rendőrség szerint nem volt részeg a Viking hajó kapitánya a baleset idején

baleset
2019 június 18., 15:01
comments 83

A BRFK szővivője kedden a vizsgálat és a kutatás körülményeit ismertető sajtótájékoztatóján azt mondta, nem volt ittas és nem állt kábítószer hatása alatt a dunai hajóbaleset időpontjában Jurij C., a Viking Sigyn ukrán kapitánya. A balesetet követően rögtön mintát vettek a kapitánytól, a vizsgálat negatívnak bizonyult. A BRFK 60 tagú nyomozócsoportot állított fel a baleset körülményeinek tisztázása, a felelősség megállapítása érdekében.

Viking Sigyn ukrán kapitánya az ügyvédje mögött
photo_camera Jurij C., a Viking Sigyn ukrán kapitánya az ügyvédje mögött Fotó: STR/AFP

A Viking Sigyn szállodahajó május 29-én este 9 után öt perccel ütközött neki a koreai turistákat szállító Hableány sétahajónak, aminek következtében a Hableány elsüllyedt.

A balesetet követően azonnal szemlét tartott a rendőrség a Vikingen. A nyolcórás, nautikai, igazságügyi és hajózási szakértők részvételével megtartott vizsgálaton 5 ezer fényképet készítettek és lefoglalták a hajó informatikai rendszereinek teljes, több mint 2 terabyte mennyiségű adatállományát. A rendőrség szerint a hajó további visszatartása nem volt indokolt, vagyis jogszerűen és szakszerűen engedték el.

A BRFK a baleset után rögtön nyomozást rendelt el halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt ismeretlen tettes ellen. A hajó ukrán kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki és kezdeményezték a letartóztatását, ám a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el.  Az eddigi vizsgálat során a gyanúsított mellett tanúként 78 embert hallgattak ki és további 230 embert hallgattak meg, illetve 16 térfigyelő kamera felvételeit gyűjtötték be. A nyomozás feladata annak kiderítése, hogy ki állt az ütközés időpontjában a Viking kormánykerekénél. Azt a rendőrség szóvivője nem árulta el, hogy a kihallgatás alkalmával mint mondott az ukrán kapitány.

Az ukrán kapitányt múlt csütörtökön engedték ki az előzetesből, miután kifizette a 15 milliós óvadékot. Jurij C. nem hagyhatja el Budapestet, nyomkövetőt kell hordania és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál. 

A Vikingen a bizonyítás érdekében végeztek egy újabb szemlét június 10-én Visegrádon. A rendőrség szerint ezután sem volt indokolt a hajó visszatartása. Ugyanakkor egy korábbi hajóbaleset miatt felvették a kapcsolatot a holland rendőrséggel.

A Hableány kiemelése a Margit hídnál
photo_camera A Hableány kiemelése a Margit hídnál Fotó: botost/444.hu

A Hableányon, a hajó kiemelése után rögtőn megkezdték a szemlét, ami 26 órán keresztül tartott. El kellett távolítani a hajótestből 7 köbméter gázolajjal szennyezet homokot, 5 köbméter gázolajos vizet és 2 köbméter gázolajat.

Az eltüntek utáni kutatást a Margit hídtól az országhatárig terjedő magyarországi, 215 kilométernyi Duna-szakaszon folytatják, mindaddig, amíg reális esély van a még eltűntként kezelt három áldozat megtalálására.

A kutatás nem csak a folyón zajlik, hanem az ár- és hullámtéren is, a rendőrség valamennyi bevethető hajójának részvételével. Továbbá parti egységek, helikopterek és drónok is segítik a munkát.

A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak. Azóta újabb 18 holttest került elő, ám három embert - valamennyien koreaiak - még keresnek a hatóságok. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.