Az evolúció során fejlődött úgy a kutyák szeme, hogy pillantásukkal le tudjanak venni minket a lábunkról

2019 június 18., kedd 7:05
322

Kevés olyan erőteljes manipulációs eszköz létezik a világban, mint egy kutya szeme: pillantásukkal nemcsak az utolsó falatot képesek kiszedni a kezedből, de akár a legnagyobb disznóságot is képesek pillanatok alatt meg nem történtté varázsolni. 

Kutatók most azt állítják, hogy nem szerencsés véletlenről van szó, hanem az  evolúció működéséről: az emberekkel való együttélés során ugyanis a kutyák olyan izmokat fejlesztettek ki a szemük körül, melyek képessé teszik őket olyan pillantásra, amit az emberek aztán lehengerlőnek találnak. 

Kutyáim, miközben a világ elpusztításának mikéntjén törik a fejüket 

Egész pontosan egy apró arcizom működéséről van szó a szem mellett, amely 'gyermeki tekintetet' kölcsönöz a kutyáknak, ami az emberekben beindítja a gondozói késztetést. A kutatók szerint a 'kölyökszemek' segítették abban a háziasított kutyákat, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki az emberekkel. 

Arról már korábban is készültek kutatások, hogy ez a fajta kutyatekintet hogyan hat az emberekre, de most amerikai és brit kutatók azt vizsgálták meg, hogy miféle anatómiai változások vezettek el ahhoz a kutyáknál, hogy képesek legyenek erre. 

Ennek az izomnak a kifejlesztése révén jutottak a kutyák olyan 'kifejező szemöldökhöz, ami az emberszerű kommunikáció illúzióját teremti meg, állítja a tanulmány egyik szerzője, az University of Portsmouth kutatója, Juliane Kaminski. Emiatt a tekintet miatt aztán az emberekben egy erőteljes késztetés alakul ki arra, hogy figyeljenek az állatokra. 

Az izommozgásnak köszönhetően a kutyák szeme nagyobbnak és gyerekszerűbbnek tűnik, ráadásul hasonlóan tud mozogni, mint a szomorú emberek szeme. Emiatt az emberekben egy tudatalatti igény alakulhat ki arra, hogy megvédjék és gondozzák ezeket az állatokat, emiatt pedig a kutyák evolúciós előnyhöz jutottak. 

Kaminski szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a kutyák kifejlesztettek egy izmot, amely képes úgy mozgatni a szemöldöküket, ahogy arra a farkasok például nem képesek.  A kutatás társszerzője, Anne Burrows szerint ez a változás rendkívül gyorsan zajlott le a kutyáknál. 

A kutatás alapján ezek a változások az alatt a pár ezer év alatt történtek meg, mely során a kutyák elkezdtek együttélni az emberekkel. Egy korábbi kutatás már amúgy kimutatta, hogy a kutyák sokkal hajlamosabbak 'kölyökszemekkel' nézni, amikor az emberek rájuk néznek, azaz már eddig is feltételezni lehetett, hogy tudatos stratégiáról van szó. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt