Az evolúció során fejlődött úgy a kutyák szeme, hogy pillantásukkal le tudjanak venni minket a lábunkról

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Kevés olyan erőteljes manipulációs eszköz létezik a világban, mint egy kutya szeme: pillantásukkal nemcsak az utolsó falatot képesek kiszedni a kezedből, de akár a legnagyobb disznóságot is képesek pillanatok alatt meg nem történtté varázsolni. 

Kutatók most azt állítják, hogy nem szerencsés véletlenről van szó, hanem az  evolúció működéséről: az emberekkel való együttélés során ugyanis a kutyák olyan izmokat fejlesztettek ki a szemük körül, melyek képessé teszik őket olyan pillantásra, amit az emberek aztán lehengerlőnek találnak. 

Kutyáim, miközben a világ elpusztításának mikéntjén törik a fejüket 

Egész pontosan egy apró arcizom működéséről van szó a szem mellett, amely 'gyermeki tekintetet' kölcsönöz a kutyáknak, ami az emberekben beindítja a gondozói késztetést. A kutatók szerint a 'kölyökszemek' segítették abban a háziasított kutyákat, hogy szoros kapcsolatot alakítsanak ki az emberekkel. 

Arról már korábban is készültek kutatások, hogy ez a fajta kutyatekintet hogyan hat az emberekre, de most amerikai és brit kutatók azt vizsgálták meg, hogy miféle anatómiai változások vezettek el ahhoz a kutyáknál, hogy képesek legyenek erre. 

Ennek az izomnak a kifejlesztése révén jutottak a kutyák olyan 'kifejező szemöldökhöz, ami az emberszerű kommunikáció illúzióját teremti meg, állítja a tanulmány egyik szerzője, az University of Portsmouth kutatója, Juliane Kaminski. Emiatt a tekintet miatt aztán az emberekben egy erőteljes késztetés alakul ki arra, hogy figyeljenek az állatokra. 

Az izommozgásnak köszönhetően a kutyák szeme nagyobbnak és gyerekszerűbbnek tűnik, ráadásul hasonlóan tud mozogni, mint a szomorú emberek szeme. Emiatt az emberekben egy tudatalatti igény alakulhat ki arra, hogy megvédjék és gondozzák ezeket az állatokat, emiatt pedig a kutyák evolúciós előnyhöz jutottak. 

Kaminski szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a kutyák kifejlesztettek egy izmot, amely képes úgy mozgatni a szemöldöküket, ahogy arra a farkasok például nem képesek.  A kutatás társszerzője, Anne Burrows szerint ez a változás rendkívül gyorsan zajlott le a kutyáknál. 

A kutatás alapján ezek a változások az alatt a pár ezer év alatt történtek meg, mely során a kutyák elkezdtek együttélni az emberekkel. Egy korábbi kutatás már amúgy kimutatta, hogy a kutyák sokkal hajlamosabbak 'kölyökszemekkel' nézni, amikor az emberek rájuk néznek, azaz már eddig is feltételezni lehetett, hogy tudatos stratégiáról van szó. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.