Nincs az a kerítés ami ezeket a veszélyes vérszívókat megállítja

szúnyog
2019 június 19., 10:13

A melegebb időjárás miatt telepednek meg új csípőszúnyog fajok Európában; a fertőző betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) ugyanakkor még nem alkot stabil populációt Magyarországon. - mondta Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa

A zebraszúnyognak is hívott ázsiai tigrisszúnyogot kizárólag a nyári időszakban található meg Magyarországon, a hideg teleket nem éli túl. Ebből arra következtetnek, hogy állománya "mindig újra" betelepül.

Ahhoz, hogy "komolyabb kórokozókat" is terjeszteni tudjon, stabil populációra lenne szüksége - hangsúlyozta Soltész Zoltán, aki szerint teljes szúnyogpopulációkat teljesen kiirtani nem lehet, csak azok gyérítése lehetséges.

A védekezés módjai között mechanikai, kémiai és biológiai módszereket is említett a kutató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes azokat a házkörüli helyeket ellenőrizni, ahol megrekedhet a csapadék, mert abban a szúnyogok - már igen csekély mennyiségű víz esetén is - képesek szaporodni.

Így szól az MTI-ben megjelent szúnyogügyi hír, de ha más forrást is olvasunk, akkor árnyaltabb a kép az új vérszívókkal kapcsolatban.

Prof. dr. Darvas Béla már 2017-ben felhívta a döntéshozók figyelmét a betelepülő szúnyogok veszélyeire, erről részletes cikksorozat jelent meg az Átlátszó.hu oldalán.

Nyílt levelet írt többek között Orbán Viktor miniszterelnöknek, Pintér Sándor belügyminiszternek is:

Tisztelt miniszter urak!

"A ’Fapados agrokemizálás’ című sorozatomat az atlatszo.hu vendégblogjában jelentettem meg, és végső állapotában egy készülő környezet-egészségügyi könyv fejezete lesz majd. A sorozat 32-36. részeinek főcíme a ’Csípőszúnyogok, és amit hurcolhatnak’. Mindez összefoglalja azt az abszurditást, amely a hazai „szúnyogállomány-gyérítés” és a hozzáértés nélküli ökoszisztéma-pusztítás konfliktusa (ez a környezetvédelmi tárca súlyos mulasztásának következménye), s amit ma a Belügyminisztérium katasztrófavédelmi egysége biológiai hozzáértés nélkül „irányít”.

Mindeközben az ország déli határain három ázsiai eredetű, vírusvektor-szerepre képes szúnyogfajt mutattak ki zoológusok, amelyek a globális felmelegedés hatására eltűnt telek miatt északra terjednek majd. Az új szúnyogfajok legalább három veszélyes vírusjárványt indíthatnak el nálunk (közöttük a zika-lázat, ami a magzatok kisfejűségét okozza emberen, és a chikungunya-lázat, amely jelenleg Rómában és környékén több mint száz megbetegedést okozott), s az Egyesült Államok példáján már ismertté vált, hogy a nyugat-nílusi vírus emberek halálát is okozhatja.

Nálunk 15 éve alig fordítunk figyelmet erre a járványforrásra, miközben hazai megbetegedések és állatelhullások is ismertté váltak. Európa (Olaszország már intézetet hozott létre, de Skandinávia is nemzetközi szinten szervezkedik) készül erre az eseményre, s az európai járványügyi szakemberek a Kárpát-medencét kifejezetten veszélyeztetettnek látják.

A járványok rövid időn belül elindulhatnak.

Az önök felelőssége, mint döntéshozóké, igen jelentős, s ezzel a hivatalos levelemmel most külön és nyilvánosan is figyelmeztetem önöket, hogy a jelenleg kizárólag üzleti alapon – a deltamethrin túlhasználatával – folytatott korszerűtlen szúnyogállomány-gyérítés nem megoldás a kérdés valóságos megelőzésére és megnyugtató megoldására. Szakmai kivizsgálást, értékelést és sürgős átszervezést sürgetek, mert a jelenlegi egészségügyi átszervezés miatt a hazai járványügy működésképtelen. Az ügy bizonyos részterületeire különböző kutatói és egyetemi helyeken dolgozó kis tudományos csoportoknak van rálátásuk, de velük a kommunikációért felelős tűzoltóőrnagy érdemben nem tárgyalhat.

Jelenleg évi 1,5 milliárd forintot költ úgy el az ország szúnyogállomány-gyérítésre, hogy annak nagyon is lenne helye a hazai környezet-egészségügy fejlesztésében. A kérdés messzemenően több figyelmet, és érdemi előkészületet igényelne az egészségügyi, környezetvédelmi, mezőgazdasági és belügyi tárcák vezetői részéről. Mellékletben küldöm a cikksorozat összefoglalóit és a linkjeit, amiken az említett cikkek olvashatók.

Kérem, nyomtassák ki a levelem, iktassák és a hivatalos ügyintézési időn belüli tárcánkénti válaszaikat kérem. Ezt a levelet, és a válaszaikat is nyilvánosságra hozom (azt is, ha az válasz elmaradna), mert amiről írok, az a lakosságra tartozik, akiket a kérdés alapvetően érint. Nem célom a pánikkeltés, de megteszem azt, ami az én feladatom: az idejében való figyelmeztetést.

Üdvözlettel
Darvas Béla prof. dr. sk.
a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke"

A levélnél csak a levélre adott kitérő, megkésett, a valódi kérdést megkerülő válaszok elszomorítóbbak, aki szeretné végignyálazni a bürokráciával vívott csatározás minden menetét, az a bdarvas.hu oldalon megteheti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.