Trump nem kér bocsánatot attól az öt embertől, akiket kivégeztetett volna, de kiderült róluk, hogy ártatlanok

2019 június 19., szerda 8:41
322
Freddy Miyares, az egyik letartóztatott Raymond Santana Jr. szerepében, mellette az apját alakító John Leguizamo Fotó: Atsushi Nishijima/Netflix

Ava DuVernay és a Netflix új sorozata, a When They See Us egy 1989-ben, a New York-i Central Parkban történt nemi erőszak, illetve az azt követő, irányított nyomozás történetét dolgozza fel. 

A nagy nyilvánosságot kapott ügyben több színesbőrű tinédzsert is letartóztatott és bebörtönzött a New York-i rendőrség. Az áldozat egy fehérbőrű fiatal nő volt, aki épp esti futóedzésére indult a parkba. Mint később kiderült, a rendőrök kényszerítették a parkban letartóztatott fiatalokat, hogy egymásra valljanak, és ezzel mielőbb eredményesen lezárhassák a nyomozást. Végül, hosszú évekkel később, egy DNS-vizsgálat tisztázta őket. 2002-ben felmentették mindegyiküket, és 2014-ben a város végül megegyezett velük kárpótlásukról. (A megrázó sorozatról néhány napja írtunk a 444-en is.)

A When They See Us ráirányította a figyelmet a harminc évvel ezelőtti esetre, amiről annak idején megnyilatkozott a jelenlegi amerikai elnök is, aki épp szerdán tette biztossá, hogy újra elindul a tisztségéért 2020-ban. 

Trump nem egyszerűen megnyilatkozott, de 1989-ban egész oldalas hirdetésekben követelte több New York-i lapban is a halálbüntetés visszaállítását az öt tinédzser letartóztatása után(akik közül négyen feketét voltak, egyikük pedig latino). 

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Fotó: JIM WATSON/AFP

April Ryan fehér házi tudósító most megkérdezte az elnököt, hogy megbánta-e a harminc évvel ezelőtti kifakadást, és ma másképp cselekedne-e, de nem sikerült kicsikarnia bocsánatkérést az elnökből, sőt. Trump visszakérdezett, miért kérdezi most ezt tőle a tudósító, majd megjegyezte, érdekes, hogy épp most jutott ez az újságíró eszébe. 

„A történetnek két oldala van. Beismerték tetteiket. Linda Fairstein (az ügyben eljáró New York-i ügyész) és az ügyészek szerint például New York-nak soha nem lett volna szabad megegyeznie velük. Úgyhogy maradjunk most ennyiben.”

A bíróság végül nem csak felmentette a fiatalokat, de azt is kimondta, hogy azok a vallomások, amelyekre az elnök hivatkozik, kényszerítés alatt születtek. 

Trump ezt megelőzően 2016-ban beszélt az esetről, akkor is bűnösként emlegetve a felmentett fiatalokat. (Deadline)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt