Timothy Garton Ash: Magyarország nem demokrácia, Európa vezetőinek nem kellene udvariaskodnia Orbánnal

POLITIKA
2019 június 20., 9:28
comments 201
photo_camera Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto

„Amikor az Európai Unió vezetői összegyűlnek Brüsszelben csütörtökön, lesz egy sötét titkuk: van közöttük egy olyan tagállam vezetője is, ami már nem demokrácia. Orbán Viktor magyar miniszterelnöke, valójában legfelsőbb vezetője ott fog ülni mosolyogva, demokrataként a demokraták között, miközben az elmúlt évtizedben lerombolta a liberális demokráciát Magyarországon.”

Így kezdődik Timothy Garton Ash brit történész cikke a Guardianben. Ash szerint különösen súlyos, hogy Orbán az illiberális állam kiépítéséhez az EU adófizetőinek pénzét használta. „Az új Európai Parlamenttel és az új vezetéssel az EU-nak meg kell mutatnia, hogy megvédi a demokráciát a tagállamaiban, máskülönben az alapszerződés második cikke semmit sem ér.”

Ash szerint az, hogy Magyarország már nem demokrácia, egy súlyos állítás, ezért nem dobálózik ezzel, hanem alaposan utánézett és utánaolvasott, mielőtt ilyet mond. 

A történész szerint Manfred Webert nem lenne szabad bizottsági elnökké választani, és nemcsak azért, mert nincs tapasztalata a kormányzás legfelsőbb szintjén, hanem azért sem, mert „legitimálta Orbán lépéseit azzal, hogy a Néppártban tartotta a Fideszt”. A Néppártnak pedig a három bölcs jelntése után (akik inkább három vak egér lennének, ha nem veszik észre, mi folyik Magyarországon, írja) végre ki kellene zárnia a Fideszt. „Ez lenne az igazán fontos lépés, mert a civilizált jobbközép pártoknak világos vonalat kellene húzniuk önmaguk, és a xenofób-populista szélsőségesek között.” (A néppárti bölcsek vezetője szerint Orbán válaszai problémásak.)

Ezen kívül Ash szerint az EU-nak abba kellene hagynia azok finanszírozását, akik aláássák az európai értékeket. Javaslata szerint Laura Codruta Kövesit kellene kinevezni európai főügyésznek, aki tudja, hogyan néz ki a posztkommunista, kelet-európai korrupció. Szerinte arra is szükség lenne, hogy az EU több forrást juttasson direktben az önkormányzatoknak és a civil társadalomnak, ahelyett, hogy csak a korrupt államok használhassák fel ezeket.

„Végül, az európai intézményeknek és kormányfőknek fel kell hívniuk a figyelmet arra a tragédiára, ami Európa közepén zajlik. Orbán sem szokott túlságosan udvariaskodni, nekik sem kell, és ami Magyarországon történik, az nemcsak a magyaroknak, hanem egész Európának fontos. Lehetnek különféle rendszerek Európában, de az EU demokráciák közössége kell, hogy maradjon” - zárja cikkét a történész.

Ash nemrég a lengyeleket figyelmeztette arra: Óvakodjanak az orbánizmustól!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt