Elpusztult rovarok videója terjed, sokan a szúnyogirtást okolják

szúnyog
2019 június 21., 09:36

A Facebookon keringő felvételt rengetegen osztották tovább, a lassan kimúló rovarok látványa beindította a közösség állatvédő ösztönét.

link Forrás


Hazánkban a szúnyoghelyzet több szempontból is komoly problémákat vet fel, egyrészről a gyérítésre használt módszerek, másrészről a betelepülő, új fajok okán.

A kettő erősen összefonódik, a szakértők már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet a fennálló rendszer hibáira.

link Forrás

Idén pedig újra előtérbe került a kérdés, kíváncsian várjuk, lesz-e bármilyen változás, lesz-e hajlandóság a döntéshozókban, hogy felülvizsgálják az eddigi, levegőből deltametrin idegméreggel végzett gyérítési gyakorlatot, és végre teret kap a szelektív biológiai gyérítés is.

"A szúnyogszelektív mikrobiológiai védekezés során talajlakó baktériumokat alkalmaznak. Ezek a mikrobák a természetes életfolyamataik során olyan spórákat termelnek, melyeket a szúnyoglárvák elfogyasztanak.

A spórákból az irtani kívánt szúnyogfajok lárváinak bélcsatornájára jellemző – más fajoktól eltérő – pH-érték mellett az emésztés, a fehérjebontás során olyan anyagok képződnek, melyek megtámadják a bélbolyhok falát. Ennek következtében az emésztőcsatorna tartalma a testüregbe kerülve mérgezést, a lárvák pusztulását okozza."

A módszer hátránya, hogy drága:

  • Alkalmazása előtt fel kell mérni a kezelendő terület pangó vizű szúnyogbölcsőit
  • Egyidejűleg sok embernek nehéz körülmények között kell a vízfelületekre porlasztania a baktérium által termelt fehérjeoldatot.

Nem tűnik soknak, de kis odafigyeléssel a kertes házakban lakók is sokat tehetnek a szúnyogpopuláció csökkentéséért, többek között erről szól a Szúnyoglárva Program Facebook oldala.

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.