Tízezrek tüntettek Aachenben az éghajlatváltozás elleni fellépésért

2019 június 21., péntek 21:01
101

Tízezrek, köztük fiatalok ezrei tüntettek pénteken a nyugat-németországi Aachenben, felszólítva a politikusokat, hogy cselekedjenek a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom első aacheni tüntetésének részeként.

A szervezők szerint mintegy 40 ezren gyűltek össze a város Tivoli nevű futballstadionjánál. 

A stadion közelében található az ország legfőbb lignitbányászati területe, amely egyben a szén-dioxid-kibocsátás legfőbb forrása Európában.

Legalább tizenhét ország állampolgárai voltak jelen a megmozduláson, köztük hollandok, belgák, franciák és angolok. A dpa német hírügynökség szerint klímaaktivisták ezrei készülnek arra, hogy a hétvégén megakadályozzák a bejutást a bányába.

A megmozduláson olyan feliratú transzparensek voltak láthatóak, mint például "Az éghajlat helyzete reménytelenebb, mint a matematika érettséginké", vagy "A dinoszauruszok is azt hitték, hogy van idejük", illetve "Nagymama, mi az a hóember?". Egy tűzoltóautó felett lógó transzparensen az volt olvasható: "A házunk lángokban áll". Az egyik képen pedig, amelyiken két gyerek ereszkedett le egy hídról, a köztük feszülő transzparensen az alábbi felirat volt látható: "a Te kapzsiságod a mi jövőnkbe kerül".

Az egyik legidősebb résztvevő a 88 éves Erasmus volt, aki Kölnből érkezett. "Támogatjuk a diákokat, meg akarjuk mutatni, hogy nekünk, idős embereknek is ugyanazok a gondolataink és céljaink" - mondta.

A Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista alapította Fridays for Future célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. 

A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. 

Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi legnagyobb akciót május 24-én, pénteken szervezték, amikor 131 országban tartottak tüntetést.  A svéd klímaaktivistát tevékenységéért Nobel-békedíjra jelölték az idén. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt