Három esetben is vizsgálják Hollandiában, hogy jogszerű volt-e az eutanázia

Miután a múlt hónapban az egész világsajtót bejárta egy téves hír arról, hogy egy 17 éves, anorexiában és súlyos depresszióban szenvedő, gyerekkori szexuális erőszakot átélt nő életének eutanáziával vetettek véget. A hír ugyan hamis volt, a felháborodás hatására azonban vizsgálatok indultak, hogy vajon minden esetben a lehető legkörültekintőbben jártak-e el az elmúlt években a holland egészségügyi hatóságok az eutanáziás esetekben.

Három esetben tartották indokoltnak a vizsgálatot. Ezt érdemes annak fényében értékelni, hogy az esetek 2017-18-ban történtek, ebben a kétéves időszakban amúgy összesen 12711 alkalommal végeztek eutanáziát az országban, vagyis ez idő alatt az esetek negyed ezrelékében merült fel egyáltalán kérdés.

A három eset közül az egyikben egy demenciás páciens kapott méreginjekciót. Esetében joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire volt tisztában a döntésével, és egyáltalán akarta-e azt - a beszámolók szerint a méreginjekció beadásakor tiltakozott. A holland törvények szerint ugyanis eutanáziát csak az alany határozott, régóta fennálló és kifejezett kérésére lehet végrehajtani, amennyiben az orvosok szerint valóban elviselhetetlen fájdalmakat okozó, máshogy kezelhetetlen betegségben szenvednek.

A második esetben például ez utóbbit vizsgálják, hogy tényleg nem lett volna más kezelés a betegségre. Abban az esetben egy osteoarthritisben szenvedő, nyolcvanas éveiben járó asszony úgy kért eutanáziát, hogy minden más kezelést elutasított. A harmadik eset egy hatvanas éveiben járó alzheimeres nőé volt, akinek az esetében a független bíráló arra jutott, hogy nem szenved annyira, ami indokolttá tenné az eutanáziát.

Mint a fentiekből is látható, Hollandiában korántsem olyan egyszerű az eutanázia, mint azt a hírek alapján hihetnénk. A halálba segítés feltétele, hogy ahhoz egy független szakértő testület is hozzájárulását adja, miután kétséget kizáróan meggyőződik arról, hogy ez a beteg kívánsága, és valóban nincs más mód a fájdalmai enyhítésére. A három vitatott eset már abban is speciális, hogy demenciás, illetve alzheimeres pácienst érintett. Ez arányaiban elég ritka, a 2018-ban végzett 6126 eutanáziának mindössze 1 százalékában végeztek pszichiátriai problémákkal, és csupán 2,4 százalékban demenciában szenvedőkkel. A halába segítést kétharmadrészt végstádiumú rákban szenvedők kérik és kapják. Éves átlagban az euthanázia az összes hollandiai haláleset kevesebb mint 5 százalékáért felel - közben 18 százalék azoknak az aránya, akik elfekvőkben, bemorfiumozva végzik. (Via The Guardian

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.