Az Európai Bizottság szerint nincs bizonyíték arra, hogy Kelet-Európába rosszabb minőségű élelmiszerek jutnak

Több 444 videó?
Szeretném

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy eltérő lenne az ugyanolyan csomagolású termékek minősége Kelet- és Nyugat-Európában - közölte hétfői jelentésében az Európai Bizottság. „Az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot” - írják.

A bizottság belső tudományos szolgálata közel 1400 terméket vizsgált meg 19 európai uniós tagállamban, de a forgalmazott élelmiszeripari áruk rendkívüli sokszínűsége miatt a minta nem volt reprezentatív.

Az áruk mintegy 23 százalékának a csomagolása és az összetétele is azonos volt, 27 százalék esetén pedig a különböző összetételt feltüntették a csomagoláson.

Eltérő összetételről, de azonos csomagolásról az esetek 9 százalékában, míg eltérő összetételről, de hasonló csomagolásról az esetek 22 százalékában volt szó.

„Az európaiak egy része úgy érzi, hogy az általuk vásárolt márkás élelmiszeripari termékek eltérőek a máshol kaphatóktól, és talán a minőségük is rosszabb. Ezért a bizottság felkérte tudományos munkatársait, hogy végezzék el ennek tárgyilagos vizsgálatát. Az eredmény vegyes képet mutat: örömmel nyugtázom, hogy nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy keleti-nyugati megosztottság alakult volna ki az összetételt illetőleg, viszont aggodalommal tölt el, hogy a feltárt tények szerint a vizsgált azonos vagy hasonló márkájú termékek akár egyharmada eltérő összetételű” - írta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság illetékes tagja.

Kollégája, Vera Jourová fogyasztópolitikáért felelős uniós szerint „Európa egységes piacán nem érvényesülhet kettős mérce”.

A téma, hogy Kelet-Európába rosszabb minőségű élelmiszer jut, mint Nyugatra, 2017-ben volt meghatározó egy időben a politikai napirenden - Lázár János többek között a Nutellával példálózott akkoriban. (MTI)