Lázár János hazudott a Nutelláról a kormányinfón, egyből lebukott

Nem ugyanaz van az olasz Nutellában, mint a magyarban - mondta a Kormányifón Lázár János kancelláriaminiszter, amikor a kormány multiellenes propagandahadjáratáról kérdezték. 

Lázár a Nébih frissen elkészült vizsgálatára hivatkozott, ami többek között multiláncok Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban árusított termékeit hasonlította össze.  A dokumentum itt olvasható, sőt kifejezetten érdemes elolvasni, hiszen Lázár arra számított, hogy senki sem fog belenézni, ezért elhiszik, amit mond. 

A kancelláriaminiszter szavaival ellentétben az igazság az, hogy a vizsgálat három Nutellát hasonlít össze: egy magyart (ami valamiért kétszer szerepel a kiadányban) , egy osztrákot és egy olaszt. 

Az osztrák Nutella Ferrero Nuss-Nugat-Creme összetétele:

Cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaó (7,4%), sovány tejpor (6,6%), édes savópor, emulgeálószer: szójalecitin, vanillin

(102. oldal)

A magyar Nutella Ferrero kenhető kakaós mogyorókrém összetétele:

Cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaópor (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgálószer: lecitinek (szója), aroma (vanillin)

(103. oldal)

Az olasz Nutella Ferrero Crema da spalmare alle nocciole e al cacao összetétele:

Cukor, pálmaolaj, mogyoró (13%), zsírszegény kakaó (7,4%), sovány tejpor (6,6%), tejsavópor, emulgeálószer: lecitin (szója), vanillin. Gluténmentes.

(104. oldal)

Igen, a figyelmes olvasó ügyesen vette észre, hogy az olasz összetétele annyiban eltérő, hogy gluténmentes. De a további összetevői pontosan azok, mint az nem gluténmentes osztráknak és a magyarnak. A termékek között a tesztelők tehát semmiféle összetételbeli különbséget nem észleltek a gluténon kívül, és feltehető, hogy Lázár nem erre gondolt. Érzékszervileg a Nébih azt állapította meg, hogy az olasz Nutella "világosabb, lágyabb", míg a magyar és az osztrák "sötétebb színű". Ennyit. Még szubjektív íz- vagy egyébbeli eltérést sem érzékeltek. Hogy mennyit ér a Nébih érzékszervi skálázása, azt pontosan illusztrálja a vonatkozó Index-cik egy mondata:

(Mellesleg egy évekkel korábbi Nébih-teszten meg a most pont ugyanolyan állagúnak tűnő osztrák jött ki lágyabbnak.)

Lázár János egy sokkal súlyosabb és általánosabb kérdésben is kamuzott a vizsgálatról a kormányinfón. Azt állította, hogy

"96 termékből 70-nél rosszabb minőségűt adnak a magyaroknak".

Hasonlóról sincsen szó az általad is átolvasható dokumentumban. Arról viszont igen, hogy a vizsgált 96-ból 71 terméknél találtak valamilyen különbséget a termékek között, és ezek közül 63 esetben volt érzékszervi eltérés. Csakhogy

1.) 20 vizsgált termék eleve nem volt azonos a külföldi "párjával", egyszerűen más, maximum távolról hasonlító élelmiszereket "hasonlítottak össze".

2.) Ebben a 63 esetben a Nébih szerint szubjetíve volt ugyan különbség, de ez messze nem mindig azt jelentette, hogy a mindig magyar volt a gyengébb. Jó párszor a nálunk forgalmazott termék kapott jobb minősítést.

Lázár egyébként a látszatra sem ügyelt, a Kormányinfón ugyanis elárulta, hogy jóval a Nébih vizsgálatának a lezárása előtt már tárgyalni kezdett a visegrádi orszságok képviselőivel, hogy felszámolják a multik kettős mércéjét.

(via Index)