Gyomorbaktériumok fokozhatják a hosszútávfutók teljesítményét

TUDOMÁNY
2019 június 25., 07:59
comments 47

Saját szervezetük doppingolhatja a hosszútávfutókat, derült ki egy friss amerikai kutatásból. A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hosszútávfutók bélrendszerében a verseny közben elszaporodik egy baktérium, a Vailonella, ami képes a tejsav lebontására.

Ez pedig nagy segítség lehet, mert a glükóz oxigénben szegény környezetben történő lebontásakor keletkező tejsav nagyban növeli a sportolók fáradságát - ez okozza az izomlázat is*. Így a baktérium, ami segít a tejsav lebontásában, végső soron a fáradtságérzetet is csökkenti.

Ezt laboratóriumi állatkísérletekkel már igazolták is, a futók székletmintájából kitenyésztett Vailonellával beoltott patkányok a mérések szerint 13 százalékkal nagyobb teljesítményre voltak képesek azoknál a társaiknál, amiket tejsav lebontására nem képes baktériumokkal kezeltek.

Azt, hogy az emberi szervezetre is ilyen teljesítményfokozó hatása van-e a szernek, még nem bizonyított, további kísérletek szükségesek - a kutatók terveznek is ilyet.

Ha beigazolódik a felvetésük, az komoly dilemmákat vethet fel. A versenysportban a sportolók minden apró előnyt igyekeznek megszerezni, így semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy élni fognak ezzel is. Viszont mert a bélflóra összetétele egyénenként változó, nagyon nehéz bizonyítani, ha valaki rásegít egy természetesen is zajló testi folyamatra. (Via The Guardian)

*Pontosítás 11:23: Elnézést kérek, az áthúzott részben megfogalmazott állítás hülyeség volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.