Híres melegjogi vezetőkről neveztek el köztereket Párizsban

külföld
2019 június 26., 15:37

Három teret és egy utcát neveztek el Párizsban az 1969-es Stonewall-i felkelés 50. évfordulója alkalmából. 1969. június 28-án a manhattani West Village-ben található Stonewall bár meleg közönsége fellázadt a rendőrök sokadik razziája nyomán, és ebből három napig tartó állandó tüntetés és összecsapások kerekedtek, ami fordulópont volt a melegjogi mozgalom életében. A Pride hónapja is a stonewalli balhé miatt lett június. 

link Forrás

Ennek nyomán egy párizsi teret a Stonewall-lázadás terének neveztek el, egy másik a francia transznemű költő-aktivista, Ovida Delect után kapta a nevét, míg a harmadik tér mostantól Harvey Milk, egykori San Francisco-i ügyészről kapta a nevét, aki Kalifornia első, nyíltan meleg köztisztviselője volt, és merénylet áldozata lett. 

A Stonewallról elnevezett téren Gilbert Baker amerikai művész-melegjogi aktivista is kapott egy kisebb emlékművet. Az ő nevéhez fűződik a mára globális szimbólummá érett szivárványszínű zászló első használata. 

Egy utca is új nevet kapott, méghozzá Pierre Seel nevét, akit a második világháborúban azért homoszexualitása miatt küldtek németországi koncentrációs táborba. 

A kezdeményezés Jean-Luc Romero-Michel politikai aktivista keze nyomát viseli, de azt a polgármester Anne Hidalgo jelentette  be, többek közt Facebook- és Instagram-oldalán, ahol azt írta, hogy 

„Párizs ünnepli a melegjog úttörőit, és büszke rájuk”. 

Bill de Blasion New York polgármestere az év elején bejelentette, hogy Marsha Johnson és Sylvia River trasznemű aktivisták, akiknek fontos szerepük volt a Stonewall-lázadásban, mindketten szobrot kapnak majd Greenwich Village-ben. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.