Híres melegjogi vezetőkről neveztek el köztereket Párizsban

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Három teret és egy utcát neveztek el Párizsban az 1969-es Stonewall-i felkelés 50. évfordulója alkalmából. 1969. június 28-án a manhattani West Village-ben található Stonewall bár meleg közönsége fellázadt a rendőrök sokadik razziája nyomán, és ebből három napig tartó állandó tüntetés és összecsapások kerekedtek, ami fordulópont volt a melegjogi mozgalom életében. A Pride hónapja is a stonewalli balhé miatt lett június. 

Ennek nyomán egy párizsi teret a Stonewall-lázadás terének neveztek el, egy másik a francia transznemű költő-aktivista, Ovida Delect után kapta a nevét, míg a harmadik tér mostantól Harvey Milk, egykori San Francisco-i ügyészről kapta a nevét, aki Kalifornia első, nyíltan meleg köztisztviselője volt, és merénylet áldozata lett. 

A Stonewallról elnevezett téren Gilbert Baker amerikai művész-melegjogi aktivista is kapott egy kisebb emlékművet. Az ő nevéhez fűződik a mára globális szimbólummá érett szivárványszínű zászló első használata. 

Egy utca is új nevet kapott, méghozzá Pierre Seel nevét, akit a második világháborúban azért homoszexualitása miatt küldtek németországi koncentrációs táborba. 

A kezdeményezés Jean-Luc Romero-Michel politikai aktivista keze nyomát viseli, de azt a polgármester Anne Hidalgo jelentette  be, többek közt Facebook- és Instagram-oldalán, ahol azt írta, hogy 

„Párizs ünnepli a melegjog úttörőit, és büszke rájuk”. 

Bill de Blasion New York polgármestere az év elején bejelentette, hogy Marsha Johnson és Sylvia River trasznemű aktivisták, akiknek fontos szerepük volt a Stonewall-lázadásban, mindketten szobrot kapnak majd Greenwich Village-ben. (CNN)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.