Híres melegjogi vezetőkről neveztek el köztereket Párizsban

Három teret és egy utcát neveztek el Párizsban az 1969-es Stonewall-i felkelés 50. évfordulója alkalmából. 1969. június 28-án a manhattani West Village-ben található Stonewall bár meleg közönsége fellázadt a rendőrök sokadik razziája nyomán, és ebből három napig tartó állandó tüntetés és összecsapások kerekedtek, ami fordulópont volt a melegjogi mozgalom életében. A Pride hónapja is a stonewalli balhé miatt lett június. 

Ennek nyomán egy párizsi teret a Stonewall-lázadás terének neveztek el, egy másik a francia transznemű költő-aktivista, Ovida Delect után kapta a nevét, míg a harmadik tér mostantól Harvey Milk, egykori San Francisco-i ügyészről kapta a nevét, aki Kalifornia első, nyíltan meleg köztisztviselője volt, és merénylet áldozata lett. 

A Stonewallról elnevezett téren Gilbert Baker amerikai művész-melegjogi aktivista is kapott egy kisebb emlékművet. Az ő nevéhez fűződik a mára globális szimbólummá érett szivárványszínű zászló első használata. 

Egy utca is új nevet kapott, méghozzá Pierre Seel nevét, akit a második világháborúban azért homoszexualitása miatt küldtek németországi koncentrációs táborba. 

A kezdeményezés Jean-Luc Romero-Michel politikai aktivista keze nyomát viseli, de azt a polgármester Anne Hidalgo jelentette  be, többek közt Facebook- és Instagram-oldalán, ahol azt írta, hogy 

„Párizs ünnepli a melegjog úttörőit, és büszke rájuk”. 

Bill de Blasion New York polgármestere az év elején bejelentette, hogy Marsha Johnson és Sylvia River trasznemű aktivisták, akiknek fontos szerepük volt a Stonewall-lázadásban, mindketten szobrot kapnak majd Greenwich Village-ben. (CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.