Magyarországnak adja ki a csantavéri bérgyilkost Csehország

bűnügy
2019 június 27., 17:02
comments 101

Csehország kiadja Magyarországnak Dér Csaba csantavéri születésű bérgyilkost - közölte a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője csütörtökön. 

A magyar és szerb állampolgársággal rendelkező Dér Csaba kiadását Szerbia is kérte. A cseh igazságügyi miniszter a két országban elkövetett bűncselekmények súlyára és az ezekért járó büntetések mértékére tekintettel Magyarország mellett döntött. 

Dér Csabát március 1-jén a prágai Amadeus szállóban tartóztatta le a cseh rendőrség. Az akkori közlemény szerint a letartóztatáskor hamisított iratokat, két pisztolyt és lőszert találtak a bűnözőnél, akit a csehek azóta fogságban tartottak. 

A több gyilkosság elkövetésével gyanúsított 38 éves férfi ellen a holland, a magyar és a szerb rendőrség adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. A hollandok a saját ügyüket később átadták a magyaroknak. A prágai bíróság, amely a magyar és a szerb kiadatási kérelmet megvizsgálta, úgy találta, hogy az érintett mindkét országnak kiadható. A végső döntést ezért a cseh igazságügy-miniszternek kellett meghoznia. 

Dér Csaba a prágai bíróságon egyetértett azzal, hogy a hatóságok kiadják őt Magyarországnak, ahol szerinte a családja is él. Szerbiának történő esetleges kiadatásával viszont nem értett egyet, de álláspontját nem indokolta meg - írja az MTI tudósítója.

A férfi Budapesten 2018. szeptember 20-án egy kétes hírnevű vállalkozóval, V. Lászlóval végzett egy parkolóban. A férfit térdre kényszerítette, majd fejbe lőtte.

Januárban végigfutott a szerb médián az Belgrádban készült, brutális videó, amelyen az látható, hogy az áldozat egy babakocsit próbál felállítani az autója mögött, amikor egy autó leparkol mellette, a gyilkos  - a gyanú szerint Dér Csaba - kiszáll, odamegy, és több lövéssel kivégzi.

A vajdasági születésű férfi korábban egy szarajevói és egy szerb börtönben is ült már, utóbbiban gyilkosságért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.