Emberölésért emeltek vádat egy amerikai nő ellen, akit terhesen lőttek hasba

külföld
2019 június 28., 3:12
comments 425

Az alabamai Marshae Jones az amerikai lapok értesülései szerint öt hónapos terhes volt, amikor meglőtték: egy másik nő decemberben lőtte hasba, a lövés pedig megölte a magzatot. 

Szerdán pedig Jones ellen emeltek vádat, emberölés vádjával, ötvenezer dolláros óvadék ellenében mehet szabadlábra. Az őt meglövő nő szabadon távozhatott a bíróságról. 

Jogvédők szerint az eset jól példázza, milyen rémisztő következményekkel járhat a nők számára a nemrég elfogadott, rendkívül szigorú alabamai abortusztörvény. A nyomozás során ugyanis egy rendőrségi vezető arról beszélt, hogy a történtek „egyetlen igazi áldozata” a meg nem született gyerek volt, és a gyermek anyja kezdeményezte a konfliktust, illetve folytatta a verekedést, ami a meg nem született gyereke halálához vezetett. 

A vádirat szerint a két nő a meg nem született gyerek apja miatt veszett össze, és a rendőrség szerint Jones kezdte a verekedést, amely ahhoz vezetett, hogy a másik nő fegyverrel védte meg magát, ötször hasba lőve a terhes nőt. 

Alabama kormányzója, Kay Ivey májusban írt alá egy törvényt, ami gyakorlatilag szinte minden körülmények között, még nemi erőszak és vérfertőzés esetén is betiltotta az abortuszt. Az állam egyike annak a 38 államnak, ahol a magzatot a gyilkosságokra vonatkozó törvények lehetséges áldozatnak tekintik, és ugyanebben az államban érvényes az a törvény, amely alapján fizikai erőszakkal is megvédhetik magukat, ha ennek jogosságát igazolni tudják. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt