Az olajtermelő államok Szaúd-Arábia vezetésével megfúrták a bonni klímatárgyalásokat

Klímaügyi tanácskozást tartott az ENSZ Bonnban. A rendezvény célja az lett volna, hogy megvitassanak és elfogadjanak egy jelentést, amit az ENSZ alá tartozó Éghajlat-változási Kormányközi Testület készített. A jelentés megtámogatja a párizsi klímacélokat, és arról szól, hogy ha nem sikerül tartani a 2015-ös klímacélokat, és nem sikerül a bolygó átlaghőmérsékletének emelkedését 1,5 fok alatt tartani, akkor annak nagyon-nagyon súlyos következményei lesznek.

A jelentésben szerepel természetesen az is, hogy a klímaváltozást mindenképpen gyorsítja az emberi tevékenység, és ezen belül a fosszilis energiahordozók elégedése különösen rossz hatással van a klímára.

A jelentés megállapításai azonban több ENSZ-tagállam, elsősorban a legnagyobb olajkitermelők és a legtöbb fosszilis energiahordozót használók érdekeivel ellentétesek, ezek az államok ugyanis bár elfogadták a párizsi klímaegyezményt, a célkitűzéseket olyan nagyon komolyan venni nem akarják, ezért folyamatosan dolgoznak azon, hogy a klímaegyezményhez kapcsolódó tudományos jelentések megállapításait aláássák.

A szaúdiak előterjesztésére végül a tárgyaláson csak egy olyan jegyzőkönyvet fogadtak el, ami szerint a jelentés „a legjobb, jelenleg elérhető tudományos megállapításokat tartalmazza”, de rövidre is zárja a jelentésben foglaltak megvitatását.

Az Euronews tudósítása szerint Szaúd-Arábia és a vele azonos állásponton lévő államok ellenkezésén nemcsak civilszervezetek és neves környezetvédők rökönyödtek meg, de az olyan szigetországok delegációi is, melyeket létükben fenyeget a tengerszint emelkedése. (Euronews)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.