Frank-Walter Steinmeier: „Már annak is nagyon örülnék, ha a jövőben nem a Twitteren keresztül emelne valaki adókat vagy indítana háborúkat”

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Aki újságírókra és politikusokra támad, az magát a demokráciát támadja meg – mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő a dpa német hírügynökség alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Berlinben.

A német szövetségi elnök felháborodott, hogy politikusok és újságírók egyre gyakrabban válnak szélsőségesek célpontjaivá. A sajtó függetlensége és objektivitása fontos része a demokrácia alapjainak – mondta Steinmeier, és külön kiemelte a dpa szerepét a német demokrácia történetében.

„Manapság, amikor azon elmélkedünk, hét évtizeddel az alaptörvény megalkotása és a dpa megalapítása után, hogy hogyan lehetünk ilyen sikeresek a demokratikus úton a diktatúra mélysége után, akkor a dpa része a kérdésre adott válasznak”

– mondta a német államfő, aki szerint a hírügynökség nagyban hozzájárult a német demokrácia sikeréhez.

„A hírek és álhírek purgatóriumában, a demokrácia minden korábbinál jobban függ a megbízható forrásoktól”

– mondta a német szövetségi elnök. Steinmeier felszólította a politikusokat, hogy óvatosan kezeljék a közösségi médiát, mert a politika minőségének egyáltalán nem használ, ha valaki percenként kitesz valamit a Twitterre.

„Már annak is nagyon örülnék, ha a jövőben nem a Twitteren keresztül emelne valaki adókat vagy indítana háborúkat”

– célzott alig burkoltan Donald Trump amerikai elnökre.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök (SPD) beszédet mond a dpa alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.Fotó: Kay Nietfeld/dpa/AFP

A német államfő szerint a politikának és a médiának szüksége van egymásra, de csak akkor tudnak működni, ha megtartják egymástól a professzionális távolságot.

„A politikus ne akarjon újságot írni, és ez fordítva is legyen igaz. A sajtó csak így őrizheti meg a függetlenségét, a politikának pedig hasznára válik a kritikus nyilvánosság” – mondta a német elnök.

Külön kitért Walter Lübcke kereszténydemokrata politikus június 1-i meggyilkolására. Lübckét a saját otthonában lőtték agyon, és az emberölés gyanúsítottja beismerte tettét, de a hatóságok most azt vizsgálják, hogy szélsőjobboldali összeesküvés áll-e a politikai gyilkosság hátterében, mert a gyanúsítottat neonáci csoportokkal hozták kapcsolatba.

„A gyilkossági kísérletig vagy – mint Lübcke esetében – gyilkosságig fajuló fizikai erőszak támadást jelent politikai kultúránk, a társadalmi béke és a demokrácia ellen” – mondta Frank-Walter Steinmeier, aki szerint a Lübcke-ügyben a szélsőjobboldali terrorizmus új formában öltött újra testet, ami ellen teljes határozottsággal és minden rendelkezésre álló eszközzel fel kell lépni.

A dpa-t 1949. augusztus 18-án alapították, és most kb. 1000 újságírót foglalkoztat Németországban és világszerte. A német kiadás mellett szolgáltat híreket angolul, spanyolul és arabul is. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.