Frank-Walter Steinmeier: „Már annak is nagyon örülnék, ha a jövőben nem a Twitteren keresztül emelne valaki adókat vagy indítana háborúkat”

külföld
2019 július 01., 21:38
comments 72

Aki újságírókra és politikusokra támad, az magát a demokráciát támadja meg – mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő a dpa német hírügynökség alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Berlinben.

A német szövetségi elnök felháborodott, hogy politikusok és újságírók egyre gyakrabban válnak szélsőségesek célpontjaivá. A sajtó függetlensége és objektivitása fontos része a demokrácia alapjainak – mondta Steinmeier, és külön kiemelte a dpa szerepét a német demokrácia történetében.

„Manapság, amikor azon elmélkedünk, hét évtizeddel az alaptörvény megalkotása és a dpa megalapítása után, hogy hogyan lehetünk ilyen sikeresek a demokratikus úton a diktatúra mélysége után, akkor a dpa része a kérdésre adott válasznak”

– mondta a német államfő, aki szerint a hírügynökség nagyban hozzájárult a német demokrácia sikeréhez.

„A hírek és álhírek purgatóriumában, a demokrácia minden korábbinál jobban függ a megbízható forrásoktól”

– mondta a német szövetségi elnök. Steinmeier felszólította a politikusokat, hogy óvatosan kezeljék a közösségi médiát, mert a politika minőségének egyáltalán nem használ, ha valaki percenként kitesz valamit a Twitterre.

„Már annak is nagyon örülnék, ha a jövőben nem a Twitteren keresztül emelne valaki adókat vagy indítana háborúkat”

– célzott alig burkoltan Donald Trump amerikai elnökre.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök (SPD) beszédet mond a dpa alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.
photo_camera Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök (SPD) beszédet mond a dpa alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Fotó: Kay Nietfeld/dpa/AFP

A német államfő szerint a politikának és a médiának szüksége van egymásra, de csak akkor tudnak működni, ha megtartják egymástól a professzionális távolságot.

„A politikus ne akarjon újságot írni, és ez fordítva is legyen igaz. A sajtó csak így őrizheti meg a függetlenségét, a politikának pedig hasznára válik a kritikus nyilvánosság” – mondta a német elnök.

Külön kitért Walter Lübcke kereszténydemokrata politikus június 1-i meggyilkolására. Lübckét a saját otthonában lőtték agyon, és az emberölés gyanúsítottja beismerte tettét, de a hatóságok most azt vizsgálják, hogy szélsőjobboldali összeesküvés áll-e a politikai gyilkosság hátterében, mert a gyanúsítottat neonáci csoportokkal hozták kapcsolatba.

„A gyilkossági kísérletig vagy – mint Lübcke esetében – gyilkosságig fajuló fizikai erőszak támadást jelent politikai kultúránk, a társadalmi béke és a demokrácia ellen” – mondta Frank-Walter Steinmeier, aki szerint a Lübcke-ügyben a szélsőjobboldali terrorizmus új formában öltött újra testet, ami ellen teljes határozottsággal és minden rendelkezésre álló eszközzel fel kell lépni.

A dpa-t 1949. augusztus 18-án alapították, és most kb. 1000 újságírót foglalkoztat Németországban és világszerte. A német kiadás mellett szolgáltat híreket angolul, spanyolul és arabul is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.