Hiába tiltakozott Egyiptom, elárverezik Tutanhamon bronz szoborfejét

külföld
2019 július 01., 09:06
comments 86

Elárverezik Tutanhamon fáraó bronz szoborfejét annak ellenére, hogy júniusban Egyiptom az eladás leállítását kérte.

A Királyok völgyéből származó, 3000 éves, 28,5 centiméter magas szoborfej a fáraót Ámon isten képében ábrázolja. A Christie's aukciósház több mint négymillió fontot (1,4 milliárd forint) vár érte a csütörtöki árverésen.

photo_camera Fotó: HO/AFP

A Financial Times szerint 1985 óta ez az első egyiptomi szobor, amely az árverési piacra került.

A szobor a Resandro magángyűjteményből származik - írja az auckiósház honlapja.
A szoborfej mellett elárvereznek egy festett egyiptomi fakoporsót, egy macska bronzszobrát, továbbá az ókori Rómából származó márványszobrokat.

Az egyiptomi régészeti minisztérium június 10-én az árverés leállítását és a műkincs visszaadását kérte.

Zahi Havássz egyiptomi régész, korábbi miniszter vasárnap telefonon elmondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy úgy tűnik, a szobrot az 1970-es években lopták el a karnaki templomkomplexumból. "A tulajdonosok hamis információt adtak meg" - tette hozzá.

A aukciósház adatai szerint a műkincseket 1985-ben vásárolta Heinz Herzer müncheni műkereskedő, előtte az osztrák Joseph Messina tulajdonában voltak, aki 1973-74 körül vette őket Wilhelm von Thurn und Taxis hercegtől. Úgy tűnik, az 1690-es évek óta volt a család birtokában. Keveset tudni arról, hogy kerültek a kincsek Európába.

A Christie's szóvivője elmondta, rendkívül fontos számukra, hogy a jelenlegi tulajdonjogot tisztázzák. "Nem ajánlhatunk eladásra semmit, aminek tulajdonjogaival kapcsolatban kétségek merülnek fel" - közölte.

Az utóbbi években egyre hevesebbé vált a vita a műkincsek visszajuttatásáról azokba az országokba, ahonnan származnak. Athén például több évtizede kéri a British Museumtól a Parthenón frízeinek visszaadását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.