Orbán: Egy hétgyerekes német családanyát választottunk meg a Bizottság élére

A magyar miniszterelnök a tisztújításról döntő uniós csúcs után a köztévének értékelte a történteket kedd este. Orbán Viktor azt mondta, hogy  a gazdaságpolitikával, a migrációs politikával és a nemzeteknek megadott tisztelettel egyaránt voltak gondok, ezért bőven van feladat, de most az esélyek a problémák megoldására sokkal jobbak, mint korábban voltak. 

Szerinte az volt a kérdés, hogy olyanok kerülnek-e a pozíciókba, akik szeretik és tisztelik Magyarországot, akik ismerik Közép-Európa történelmét, akik értik a keresztény kultúra fontosságát, akik úgy gondolkodnak a migrációról, mint a magyarok: veszélyt látnak benne.

Arról, hogy végül sem Manfred Weberből, sem Frans Timmermansból nem lett jelölt Orbán azt mondta: „Volt két olyan jelölt, amelyek Magyarország számára egyértelműen több mint rosszak lettek volna, hiszen korábban már bizonyítékát adták annak, hogy nem tisztelik Magyarországot és nem tisztelik a magyarokat. Ezt sikerült megakadályoznunk. Ez a jó hír.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelöléséről pedig azt annyit jegyzett meg, hogy 

„egy hétgyerekes német családanyát választottunk meg a Bizottság élére. Ez már önmagában sokat elárul arról, hogy fordulat várható Európában”.  

Pedig von der Leyen 2015-ben pedig a magyar kormányt is erősen kritizálta, miután Röszkénél vízágyúval és könnygázzal oszlatták a menekülteket, amire Szijjártó Péter azzal vádolta, hogy a német védelmi miniszter a kődobálókkal szimpatizál. 

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A miniszterelnök úgy látja, hogy véleménykülönbségek továbbra is vannak, ezért a jövőben harcok lesznek. Azt mondta, hogy fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő. Viszont most már „erőnk is van”, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak.

Bár a jelenlegi állás szerint egyetlen kelet-európai politikust sem sikerült kulcspozícióba juttatni, Orbán mégis úgy látja, hogy a közép-európai térség, a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) szerepe a mostani eseményektől függetlenül is kiemelt. Ez a szövetség sikertörténetnek számít. Bár vannak más országok is, amelyek együttműködnek egymással, de egyikük sem annyira szolidáris a partnereivel, mint jelenleg a V4-ek tagjai. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.