Orbán: Egy hétgyerekes német családanyát választottunk meg a Bizottság élére

politika
2019 július 02., 17:43

A magyar miniszterelnök a tisztújításról döntő uniós csúcs után a köztévének értékelte a történteket kedd este. Orbán Viktor azt mondta, hogy  a gazdaságpolitikával, a migrációs politikával és a nemzeteknek megadott tisztelettel egyaránt voltak gondok, ezért bőven van feladat, de most az esélyek a problémák megoldására sokkal jobbak, mint korábban voltak. 

Szerinte az volt a kérdés, hogy olyanok kerülnek-e a pozíciókba, akik szeretik és tisztelik Magyarországot, akik ismerik Közép-Európa történelmét, akik értik a keresztény kultúra fontosságát, akik úgy gondolkodnak a migrációról, mint a magyarok: veszélyt látnak benne.

Arról, hogy végül sem Manfred Weberből, sem Frans Timmermansból nem lett jelölt Orbán azt mondta: „Volt két olyan jelölt, amelyek Magyarország számára egyértelműen több mint rosszak lettek volna, hiszen korábban már bizonyítékát adták annak, hogy nem tisztelik Magyarországot és nem tisztelik a magyarokat. Ezt sikerült megakadályoznunk. Ez a jó hír.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelöléséről pedig azt annyit jegyzett meg, hogy 

„egy hétgyerekes német családanyát választottunk meg a Bizottság élére. Ez már önmagában sokat elárul arról, hogy fordulat várható Európában”.  

Pedig von der Leyen 2015-ben pedig a magyar kormányt is erősen kritizálta, miután Röszkénél vízágyúval és könnygázzal oszlatták a menekülteket, amire Szijjártó Péter azzal vádolta, hogy a német védelmi miniszter a kődobálókkal szimpatizál. 

photo_camera Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A miniszterelnök úgy látja, hogy véleménykülönbségek továbbra is vannak, ezért a jövőben harcok lesznek. Azt mondta, hogy fontos győzelmet arattak, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő. Viszont most már „erőnk is van”, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak.

Bár a jelenlegi állás szerint egyetlen kelet-európai politikust sem sikerült kulcspozícióba juttatni, Orbán mégis úgy látja, hogy a közép-európai térség, a visegrádi négyek (V4 - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) szerepe a mostani eseményektől függetlenül is kiemelt. Ez a szövetség sikertörténetnek számít. Bár vannak más országok is, amelyek együttműködnek egymással, de egyikük sem annyira szolidáris a partnereivel, mint jelenleg a V4-ek tagjai. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.