183 millió fontos (!) bírságot kapott a British Airways

A brit légitársaság, melynek tulajdonosa az IAG, közleményük szerint meglepve és csalódva fogadta a hírt a büntetés mértékéről, melyet a brit adatvédelmi hivatal, az ICO szabott ki rájuk, írja a BBC

Az ügy előzménye, hogy tavaly hackerek feltörték a légitársaság informatikai rendszerét, és ügyféladatokhoz jutottak hozzá. A BA szerint a támad kifejezetten kifinomult és rosszindulatú művelet volt.

Ez messze a legnagyobb büntetés, amit az ICO valaha kiszabott, az eddigi rekorder 367-szer kisebb összegről, 500 ezer fontról szólt, amit a Facebooknak kellett kifizetnie Nagy-Britanniában a Cambridge Analytica botrány után. 

Viszont azóta életbe lépett az EU-s új szabályozás, a GDRP, ami jelentősen megnövelte a kiszabható büntetések mértékét, a vállalatok teljesítményéhez kötve azt. 

A tavalyi hackertámadás után az ügyfeleket a támadók egy kamu oldalra tudták elterelni a BA honlapjáról, és ott több mint 500 ezer ember adatait szerezhették meg. A BA vezetése szerint útlevéladatok nem kerültek illetéktelen kezekbe, és rögtön, ahogy nyilvánosságra került a támadás, a megkárosított utasok kárpótlását ígérték. 

Az IOC szerint a BA rossz minőségű biztonsági protokollokat alkalmazott. Elismerték ugyanakkor azt is, hogy a társaság együttműködött a vizsgálat során, és azóta már szigorítottak a biztonsági rendszerükön. 

A mostani büntetés az első az országban a GDRP életbe lépése óta. Az új szabályok szerint egy cég éves forgalmának akár 4 százaléka is lehetne a büntetés, de a légitársaságra kiszabott tetemes büntetés a vállalat 2017-es forgalmának csak 1,5 százalékát teszi ki. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.