Macron és a liberális frakció is Kövesit támogatják

politika
2019 július 08., 03:21
comments 40

Az EP korábban ALDE, most már Renew Europe névre hallgató liberális frakciójának új vezetője megállapodott Emmanuel Macron francia elnökkel arról, hogy az európai főügyészi posztra Emmanuel Macron is a román Laura Codruta Kövesit támogatja. Ezt maga Dacian Ciolos jelentette be.

Macron támogatása ebben az esetben azért jelent sokat, mert a főügyészi posztért az Európai Parlament által támogatott Kövesi ellenfele a Bizottság jelöltje, a francia Jean-Francois Bohnert. Volt eddig. Kiderült ugyanis, hogy Bohnert az esélyes a francia korrupcióellenes szerv, a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség vezetői pozíciójára, ha pedig megkapja, kiszáll az európai posztért zajló vetélkedésből. Macron persze jelölhetett volna egy újabb franciát, de ettől most a jelek szerint visszalép.

Kövesi romániai korrupcióellenes főügyészként a korrupt román politikai elit kegyetlen felelősségre vonója és ellenfele volt, ezért az ország kormánya eddig nem támogatta a kinevezését, bár Viorica Dancila miniszterelnök a hétvégén egy nyilatkozatában már nem zárta ki kategorikusan a támogatását. 

Ha Kövesi végül befut, ő lehet az egyetlen kelet-európai az EP kulcspozícióira jelölt új vezetők közül, bár az szinte biztos, hogy a korrupciós vádakkal illetett régióbeli kormányok közül nem mindegyik örül ennek.

(via Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.