Halottnak nyilvánította a kiadatási törvényt Hongkong vezetője

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

"Halott", mondta a Kínának való kiadatást is lehetővé tevő törvényjavaslatról Carrie Lam, Hongkong vezetője. A sajtótájékoztatóján "totális bukásnak" minősítette azt, ahogy a kormánya a törvényjavaslat elfogadásán dolgozott.

Lam nyilatkozata nem teljesen egyértelmű, azt ugyanis nem jelentette ki félreérthetetlenül, hogy a javaslatot vissza is vonják, ahogy azt a tiltakozók követelik. A törvényjavaslat ellen az elmúlt évtized legkomolyabb tiltakozásai robbantak ki a városban, melynek során a tüntetők radikálisabb szárnya még a helyi törvényhozás épületét is megszállta.

A törvényjavaslat legvitatottabb pontja az volt, amely alapján Kínának is ki lehetett volna adni gyanúsítottakat. Bár Hongkong immár 22 éve Kínához tartozik, de megőrizte részbeni önállóságát. Így sok, Kínában üldözött ide menekül az ottani hatóságok elől.

A törvényjavaslatot a tiltakozások miatt már korábban "határozatlan időre" felfüggesztették. Lam ennél most tovább ment nyilatkozatában. "Továbbra is vannak kételyek a kormány őszinteségével kapcsolatban, és aggályok, hogy a törvényhozásban újra megpróbálják majd elfogadtatni a javaslatot. Ezért szeretném megismételni, hogy nincs ilyen tervünk. A törvényjavaslat halott" - mondta. Korábban már használta ezt a kifejezést, igaz, akkor azt mondta, hogy a törvényjavaslat "2020-ban, a törvényhozási ciklus lezárultával hal meg".

A BBC elemzése szerint bár a "törvényjavaslat halott" elég határozott állításnak tűnik, valójában valóban arra utalhat, hogy Lam a javaslat visszavonása helyet inkább csak hagyná kifutni az időből a törvényhozást. Ezzel valószínűleg egyszerre próbál a törvény ellen tiltakozók és a keményvonalas Kína-pártiak kedvében is járni, bár valószínűleg egyik felet se sikerül kielégítenie. A tiltakozók a javaslat visszavonását követelik, míg a keményvonalasok Lam alkalmatlanságának bizonyítékát látják a történtekben. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.