Halottnak nyilvánította a kiadatási törvényt Hongkong vezetője

2019 július 9., kedd 4:43
19

"Halott", mondta a Kínának való kiadatást is lehetővé tevő törvényjavaslatról Carrie Lam, Hongkong vezetője. A sajtótájékoztatóján "totális bukásnak" minősítette azt, ahogy a kormánya a törvényjavaslat elfogadásán dolgozott.

Lam nyilatkozata nem teljesen egyértelmű, azt ugyanis nem jelentette ki félreérthetetlenül, hogy a javaslatot vissza is vonják, ahogy azt a tiltakozók követelik. A törvényjavaslat ellen az elmúlt évtized legkomolyabb tiltakozásai robbantak ki a városban, melynek során a tüntetők radikálisabb szárnya még a helyi törvényhozás épületét is megszállta.

A törvényjavaslat legvitatottabb pontja az volt, amely alapján Kínának is ki lehetett volna adni gyanúsítottakat. Bár Hongkong immár 22 éve Kínához tartozik, de megőrizte részbeni önállóságát. Így sok, Kínában üldözött ide menekül az ottani hatóságok elől.

A törvényjavaslatot a tiltakozások miatt már korábban "határozatlan időre" felfüggesztették. Lam ennél most tovább ment nyilatkozatában. "Továbbra is vannak kételyek a kormány őszinteségével kapcsolatban, és aggályok, hogy a törvényhozásban újra megpróbálják majd elfogadtatni a javaslatot. Ezért szeretném megismételni, hogy nincs ilyen tervünk. A törvényjavaslat halott" - mondta. Korábban már használta ezt a kifejezést, igaz, akkor azt mondta, hogy a törvényjavaslat "2020-ban, a törvényhozási ciklus lezárultával hal meg".

A BBC elemzése szerint bár a "törvényjavaslat halott" elég határozott állításnak tűnik, valójában valóban arra utalhat, hogy Lam a javaslat visszavonása helyet inkább csak hagyná kifutni az időből a törvényhozást. Ezzel valószínűleg egyszerre próbál a törvény ellen tiltakozók és a keményvonalas Kína-pártiak kedvében is járni, bár valószínűleg egyik felet se sikerül kielégítenie. A tiltakozók a javaslat visszavonását követelik, míg a keményvonalasok Lam alkalmatlanságának bizonyítékát látják a történtekben. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt