Lengyelország húsz éven belül 6 atomreaktort építene

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább 6 atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy 20 százalékát fogja atomenergiával fedezni.

Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező 20 évben 6 atomreaktor blokkot tervez építeni, amik 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy 20 százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre.

A biztos elmondása szerint az első lengyel atomerőmű 2033-ra épül fel, a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen „egynél több, valószínűleg kettő” atomerőművet tervez építeni – mondta.

A nukleáriserőmű-technológia lehetséges beszállítójáról Piotr Naimski azt mondta: Lengyelország hosszú távú technológiai együttműködő partnert keres a projekt kivitelezéséhez:

„Nincs szükségünk sem befektetőkre, sem tőkepiaci finanszírozásra. Olyan hosszú távú együttműködő partnerre van szükségünk, aki velünk együtt részt vesz a beruházásban és a projekt kivitelezésében és üzemeltetésében.”

A szlovák atomerőmű Mohi mellett 2008. június 11-én. Ebben még régebbi típusú, VVER 440/213-as orosz reaktorok működnek.Fotó: Joe Klamar/AFP

Krzysztof Tchorzewski lengyel energiaipari miniszter korábban a parlamentben arról beszélt, hogy Lengyelország a következő 20 évben 6-9 atomreaktorblokkot tervez építeni, és több lehetséges partnerrel felvette már a kapcsolatot az ügyben, de „a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható”. Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.