Lengyelország húsz éven belül 6 atomreaktort építene

külföld
2019 július 09., 09:02
comments 124

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább 6 atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy 20 százalékát fogja atomenergiával fedezni.

Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező 20 évben 6 atomreaktor blokkot tervez építeni, amik 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy 20 százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre.

A biztos elmondása szerint az első lengyel atomerőmű 2033-ra épül fel, a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen „egynél több, valószínűleg kettő” atomerőművet tervez építeni – mondta.

A nukleáriserőmű-technológia lehetséges beszállítójáról Piotr Naimski azt mondta: Lengyelország hosszú távú technológiai együttműködő partnert keres a projekt kivitelezéséhez:

„Nincs szükségünk sem befektetőkre, sem tőkepiaci finanszírozásra. Olyan hosszú távú együttműködő partnerre van szükségünk, aki velünk együtt részt vesz a beruházásban és a projekt kivitelezésében és üzemeltetésében.”

A szlovák atomerőmű Mohi mellett 2008. június 11-én. Ebben még régebbi típusú, VVER 440/213-as orosz reaktorok működnek.
photo_camera A szlovák atomerőmű Mohi mellett 2008. június 11-én. Ebben még régebbi típusú, VVER 440/213-as orosz reaktorok működnek. Fotó: Joe Klamar/AFP

Krzysztof Tchorzewski lengyel energiaipari miniszter korábban a parlamentben arról beszélt, hogy Lengyelország a következő 20 évben 6-9 atomreaktorblokkot tervez építeni, és több lehetséges partnerrel felvette már a kapcsolatot az ügyben, de „a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható”. Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.