Lengyelország húsz éven belül 6 atomreaktort építene

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább 6 atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy 20 százalékát fogja atomenergiával fedezni.

Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező 20 évben 6 atomreaktor blokkot tervez építeni, amik 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy 20 százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre.

A biztos elmondása szerint az első lengyel atomerőmű 2033-ra épül fel, a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen „egynél több, valószínűleg kettő” atomerőművet tervez építeni – mondta.

A nukleáriserőmű-technológia lehetséges beszállítójáról Piotr Naimski azt mondta: Lengyelország hosszú távú technológiai együttműködő partnert keres a projekt kivitelezéséhez:

„Nincs szükségünk sem befektetőkre, sem tőkepiaci finanszírozásra. Olyan hosszú távú együttműködő partnerre van szükségünk, aki velünk együtt részt vesz a beruházásban és a projekt kivitelezésében és üzemeltetésében.”

A szlovák atomerőmű Mohi mellett 2008. június 11-én. Ebben még régebbi típusú, VVER 440/213-as orosz reaktorok működnek.Fotó: Joe Klamar/AFP

Krzysztof Tchorzewski lengyel energiaipari miniszter korábban a parlamentben arról beszélt, hogy Lengyelország a következő 20 évben 6-9 atomreaktorblokkot tervez építeni, és több lehetséges partnerrel felvette már a kapcsolatot az ügyben, de „a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható”. Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.