Lengyelország húsz éven belül 6 atomreaktort építene

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább 6 atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy 20 százalékát fogja atomenergiával fedezni.

Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező 20 évben 6 atomreaktor blokkot tervez építeni, amik 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy 20 százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre.

A biztos elmondása szerint az első lengyel atomerőmű 2033-ra épül fel, a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen „egynél több, valószínűleg kettő” atomerőművet tervez építeni – mondta.

A nukleáriserőmű-technológia lehetséges beszállítójáról Piotr Naimski azt mondta: Lengyelország hosszú távú technológiai együttműködő partnert keres a projekt kivitelezéséhez:

„Nincs szükségünk sem befektetőkre, sem tőkepiaci finanszírozásra. Olyan hosszú távú együttműködő partnerre van szükségünk, aki velünk együtt részt vesz a beruházásban és a projekt kivitelezésében és üzemeltetésében.”

A szlovák atomerőmű Mohi mellett 2008. június 11-én. Ebben még régebbi típusú, VVER 440/213-as orosz reaktorok működnek.Fotó: Joe Klamar/AFP

Krzysztof Tchorzewski lengyel energiaipari miniszter korábban a parlamentben arról beszélt, hogy Lengyelország a következő 20 évben 6-9 atomreaktorblokkot tervez építeni, és több lehetséges partnerrel felvette már a kapcsolatot az ügyben, de „a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható”. Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről. (MTI)