Lemondott Nagy-Britannia washingtoni nagykövete

Kim Darroch, Nagy-Britannia washingtoni nagykövete 2017. január 18-án, a Trump beiktatása alkalmából tartott teadélutánon.Fotó: PAUL MORIGI/AFP

Lemond megbízatásáról Sir Kim Darroch, Nagy-Britannia washingtoni nagykövete, jelentette gyorshírben a BBC. Darroch körül vasárnap robbant ki botrány, miután a Daily Mail vasárnapi kiadásában a lap egyik, a Brexit kampányt a gyanú szerint külföldi forrásokból pénzelő Arron Banksszal szoros munkakapcsolatot ápoló újságírója nyilvánosságra hozta bizalmas táviratait, melyekben Trumpot "sugárzóan bizonytalannak", kormányát alkalmatlannak és diszfunkcionálisnak írta le.

Bár Theresa May miniszterelnök és Jeremy Hunt külügyminiszter is kiállt nagykövete mellett, Darroch helyzete tarthatatlannak bizonyult. Bár Trump a szivárogtatás napján, vasárnap még úgy tett, mint akit nem érdekel a sztori, hétfőn és kedden mással se nagyon foglalkozott. Dühében még azt is elfelejtette, hogy egy hónapja még dicsérte Mayt a Brexit-ügyben folytatott tárgyalásaiért, így hétfőn már alkalmatlannak nevezte a miniszterelnököt, Darrochot pedig gyakorlatilag többször is lehülyézte. Egyben jelezte, hogy ő minden kapcsolatot megszakít Darrochhal, aki ettől fogva nem is igazán lett volna képes végezni a munkáját nagykövetként.

A két napja tartó feszültséget most feloldhatja, hogy Darroch a valószínűleg egyedüli megoldást választva visszaadta megbízatását.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.