Nem volt hajlandó bérbe adni a népviseleti ruhákat egy transznemű nőnek, mert "Hollókő (...) egy zárt keresztény közösség"

Több 444 videó?
Szeretném

Eszter bár férfinak született, évek óta nőként él, nemét és nevét hivatalosan is megváltoztatta. Egy fotózáshoz akart hollókői népviseletbe öltözni, ezért megkereste Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft-t, ahonnan egy ruhakölcsönzéssel foglalkozó helyi vállalkozóhoz irányították. A vállalkozó először nyitott volt a ruhák bérbeadására, és tudta, hogy Eszter transznemű, de később megtagadta a ruhakölcsönzést, mivel

„a fotózásnak híre ment a faluban, és nagyon sokan fejezték ki nemtetszésüket (...) Hollókő (...) egy zárt keresztény közösség”

Eszter ezután fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), ahol megállapították, hogy jogsértés történt. A vállalkozó az eljárásban egyénként arra hivatkozott, hogy nem állt rendelkezésére megfelelő méretű ruha; a falubeliek nemtetszése kapcsán pedig csak magánvéleményét fogalmazta meg, de az EBH szerint korábban egyértelműen azt jelezte, hogy van ruhája.

Fontosnak tartottam a helyi vállalkozók, szolgáltatók és döntéshozók figyelmét felhívni arra, hogy nemi identitása miatt senkit sem lehet megfosztani egy szolgáltatás igénybevételétől

- idézte Esztert az ügyben a Háttér Társaság, aminek jogsegély szolgáltata képviselte őt az eljárásban.