A porosz uralkodócsalád visszaköltözne a kastélyaiba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Frigyes György Ferdinánd porosz herceg és Zsófia hercegnéFotó: Albert Nieboer/Picture-Alliance/AFP

A porosz királyi család örökösei több ezer műalkotást és történelmi emléket követelnek vissza a német államtól - közölte a kulturális minisztérium, amely már évek óta tárgyal a Hohenzollern családdal, illetve Berlin és Brandenburg szövetségi államokkal.

A közleményből kiderül, hogy a kormányok nem zárkóznak el mereven a restitúció gondolatától, ellenben a felek álláspontjai még „nagyon távol” állnak egymástól, ami a visszaszolgáltatni való tárgyakat, illetve azok értékét illeti.

A Spiegel úgy tudja, hogy Hohenzollernék több tízezer festményt, szobrot, érmét, könyvet és bútort szeretnének megszerezni, illetve lakhatási jogot néhány ingatlanban. Ezek közé tartozik a legendás Cecilienhof-palota, ahol Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Visszarionovics Sztálin generalisszimusz és Winston Churchill brit miniszterelnök aláírta a potsdami konferencia záró közleményét, amely évtizedekre meghatározta Európa sorsát.

CecilienhofFotó: BARBARA SAX/AFP
A palota reggeliző helységeFotó: Christoph Soeder/dpa Picture-Alliance/AFP

A tárgyalásokat Frigyes György Ferdinánd herceg vezeti, aki elvileg az uralkodócsalád feje, valamint ük-ükunokája II. Vilmos német császárnak. Utóbbi trónfosztására az első világháború után került sor. A Hohenzollern-házat először minden vagyonától megfosztották, de 1926-ban egy törvényben egyezséget kötöttek a német állammal.

A második világháború utáni szovjet megszállás Berlinben és Brandenburg államban azonban a családi vagyon egy részének eltulajdonítását is magával hozta, ami elég kusza jogi helyzetet teremtett. Szakértők nem is várnak megoldást a közeljövőben. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.