A porosz uralkodócsalád visszaköltözne a kastélyaiba

Történelem
2019 július 13., 12:52
Frigyes György Ferdinánd porosz herceg és Zsófia hercegné
photo_camera Frigyes György Ferdinánd porosz herceg és Zsófia hercegné Fotó: Albert Nieboer/Picture-Alliance/AFP

A porosz királyi család örökösei több ezer műalkotást és történelmi emléket követelnek vissza a német államtól - közölte a kulturális minisztérium, amely már évek óta tárgyal a Hohenzollern családdal, illetve Berlin és Brandenburg szövetségi államokkal.

A közleményből kiderül, hogy a kormányok nem zárkóznak el mereven a restitúció gondolatától, ellenben a felek álláspontjai még „nagyon távol” állnak egymástól, ami a visszaszolgáltatni való tárgyakat, illetve azok értékét illeti.

A Spiegel úgy tudja, hogy Hohenzollernék több tízezer festményt, szobrot, érmét, könyvet és bútort szeretnének megszerezni, illetve lakhatási jogot néhány ingatlanban. Ezek közé tartozik a legendás Cecilienhof-palota, ahol Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Visszarionovics Sztálin generalisszimusz és Winston Churchill brit miniszterelnök aláírta a potsdami konferencia záró közleményét, amely évtizedekre meghatározta Európa sorsát.

Cecilienhof
photo_camera Cecilienhof Fotó: BARBARA SAX/AFP
A palota reggeliző helysége
photo_camera A palota reggeliző helysége Fotó: Christoph Soeder/dpa Picture-Alliance/AFP

A tárgyalásokat Frigyes György Ferdinánd herceg vezeti, aki elvileg az uralkodócsalád feje, valamint ük-ükunokája II. Vilmos német császárnak. Utóbbi trónfosztására az első világháború után került sor. A Hohenzollern-házat először minden vagyonától megfosztották, de 1926-ban egy törvényben egyezséget kötöttek a német állammal.

A második világháború utáni szovjet megszállás Berlinben és Brandenburg államban azonban a családi vagyon egy részének eltulajdonítását is magával hozta, ami elég kusza jogi helyzetet teremtett. Szakértők nem is várnak megoldást a közeljövőben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.