A porosz uralkodócsalád visszaköltözne a kastélyaiba

Frigyes György Ferdinánd porosz herceg és Zsófia hercegnéFotó: Albert Nieboer/Picture-Alliance/AFP

A porosz királyi család örökösei több ezer műalkotást és történelmi emléket követelnek vissza a német államtól - közölte a kulturális minisztérium, amely már évek óta tárgyal a Hohenzollern családdal, illetve Berlin és Brandenburg szövetségi államokkal.

A közleményből kiderül, hogy a kormányok nem zárkóznak el mereven a restitúció gondolatától, ellenben a felek álláspontjai még „nagyon távol” állnak egymástól, ami a visszaszolgáltatni való tárgyakat, illetve azok értékét illeti.

A Spiegel úgy tudja, hogy Hohenzollernék több tízezer festményt, szobrot, érmét, könyvet és bútort szeretnének megszerezni, illetve lakhatási jogot néhány ingatlanban. Ezek közé tartozik a legendás Cecilienhof-palota, ahol Harry S. Truman amerikai elnök, Joszif Visszarionovics Sztálin generalisszimusz és Winston Churchill brit miniszterelnök aláírta a potsdami konferencia záró közleményét, amely évtizedekre meghatározta Európa sorsát.

CecilienhofFotó: BARBARA SAX/AFP
A palota reggeliző helységeFotó: Christoph Soeder/dpa Picture-Alliance/AFP

A tárgyalásokat Frigyes György Ferdinánd herceg vezeti, aki elvileg az uralkodócsalád feje, valamint ük-ükunokája II. Vilmos német császárnak. Utóbbi trónfosztására az első világháború után került sor. A Hohenzollern-házat először minden vagyonától megfosztották, de 1926-ban egy törvényben egyezséget kötöttek a német állammal.

A második világháború utáni szovjet megszállás Berlinben és Brandenburg államban azonban a családi vagyon egy részének eltulajdonítását is magával hozta, ami elég kusza jogi helyzetet teremtett. Szakértők nem is várnak megoldást a közeljövőben. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.